Šta se dešava u telu kad odlažete veliku nuždu

Zdravlje 24. mar. 202123:06
Podeli:
Foto:Shutterstock

Zaista morate da obavite veliku nuždu, ali se nalazite u situaciji kada je nemoguće otići u toalet. Zvuči poznato? To je vrsta noćne more u kojoj se u nekom trenutku svako nađe. Možda ste usred vrlo važnog sastanka ili ste na putovanju, a nigde u blizini nema stajališta. Da je li odlaganje obavljanja velika nužde loše za vas?

POGLEDAJTE JOŠ:

U jednoj od poslednjih epizoda serijala videozapisa „Daily Digest“ gastroenterolog dr Samir Islam je objasnio šta se može dogoditi ako odložite ovaj „zov prirode“.

„Kad god zadržavate stolicu, može se desiti nekoliko stvari koje možda nisu najbolje“, kaže Islam.

Problem kojeg bi ljudi trebali biti svesni, objašnjava, jeste taj da odlaganje obavljanja velike nužde može da uzrokuje zatvor. To se događa iz vrlo jednostavnog razloga: ako zadržavate stolicu, zapravo svom telu šaljete signal da ne može obaviti ono što je nužno.

„Problem je u tome što se vaše telo navikne na to da ne reaguje na nagon, a to zaista može da oteža probleme s crevima“, kaže Islam i objašnjava da možete osećati bolove u stomaku, a to vodi ka disfunkciji dna karlice.

„Pritom, rektalni mišići uopše ne rade ispravno. A budući da ne rade, to će vam dodatno otežati korišćenje toaleta“, dodaje Islam..

Uz to, prema njegovim riječima, zbog zadržavanja stolice, neće doći do dodatnog nakupljanja toksina u telu, što je najčešći mit vezan uz ovaj problem.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar