Stomačni virus
Stomačni virus; Foto: emjhCreative / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Mada se stomačni virusi najviše javljaju leti, ovih dana su se mnogi susreli s tim problemom.

Stomačni virusi prenose se najčešće prljavim rukama, zbog čega stručnjaci skreću pažnju na važnost osnovne higijene i držanja distance na mestima gde ima dodsta ljudi. Kao mere prevencije i jačanja imuniteta navode se i raznovrsna ishrana, vitaminski dodaci, kao i probiotici koje možete uzimati u toku ali i pre i posle bolesti.

Obično stomačni virus nije opasan i ne vodi u druge zdravstevne probleme, međutim vrlo je neprijatan i iscrpljujuć. Traje dva-tri dana, mada kod nekih može da se zadrži i čitavu nedelju, a glavni simptomi su mučnina, povraćanje, proliv i učestali odlasci u toalet. Često se pominje i povišena temperatura, grčevi i bolovi u mišićima, malaksalost, a može se desiti i dezorijentisanost i gubitak svesti.

Dr Nikola Stojković, lekar opšte prakse, upozorava da, ukoliko su proliv i povraćanje česti i dešavaju se više od 10 puta u toku dana i noći, treba se javiti lekaru jer je pretrpljen veliki gubitak tečnosti i elektrolita.

Ipak, većina ljudi ove tegobe preleži kod kuće.

Kako lečiti stomačni virus

Glavni savet lekara je hidratacija i pravilna ishrana.

„Dakle, uzimanje što više tečnosti, po malo. Drži se čajna dijeta – treba da pijemo čaj, jedemo dvopek, nešto nemasno, bez jaja i mlečnih proizvoda“, uputio nas je dr Stojković, koji pacijentima s tim problemima obično daje infuziju i klometol koji smanjuje mučninu i lepo deluje na simptome. Savetuje i uzimanje vitamina C i vitamina D, a pored njih se mogu koristiti i drugi vitamini.

Ipak, budite oprezni.

Povraćanje i dijareja čine da vaš organizam gubi velike količine tečnosti i elektrolita, pa pojačanim unosom tečnosti nadoknađujete izgubljene količine i pomažete organizmu da se lakše izbodri sa bolešću. Međutim, nemojte piti ogromne količine tečnosti odjednom jer to dodatno opterećuje želudac i creva. Pijte po malo, nekoliko kašičica tečnosti na svakih par minuta, savetuju na sajtu Zdravisimo, a preporučuju da koristite flaširanu mlaku vodu ili još bolje prokuvanu vodu, biljne čajeve, elektrolite koje možete kupiti u apoteci (razmute se u malo vode), supe iz kesice, limunadu bez šećera…

Pročitajte još:

Spisak hrane koju treba izbegavati je poduži. Na prvom mestu je svaka teška, masna hrana i slatkiši – dodatno opterećenje organa za varenje šećerima i nekvalitetnom hranom može samo da pogorša stanje. Voće, pogotovo sirovo nemojte konzumirati, kao ni mlečne proizvode – laktoza koja se nalazi u njima samo će dodatno da iskomplikuje vaše stanje.

Kada su u pitanju stomačni virusi najpoznatija je takozvana BRAT dijeta. Pod njom se podrazumeva konzumiranje prepečenog hleba, kuvane jabuke i kuvanog pirinča zato što ove namirnice učvršćuju stolicu i zaustavljaju dijareju. Prvih 24 sata bolesti svakako je dobro držati se ove dijete i ne izlagati se fizičkim naporima – polako ćete povratiti snagu i ozdravićete brže.

“U prvim danima nakon virusa ne treba jesti ništa masno ni previše začinjeno, već neko kuvano jelo ili meso koje nije prženo u masti. Dakle, nešto što neće da izritira želudac. Onda treba postepeno uključivati druge namirnice u ishranu, unositi puno natrijuma i kalijuma, tečnosti, supe“, navodi dr Stojković.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom