Šta mi je šapnula lekarka na Sajmu tokom vakcinacije

Zdravlje 22. feb. 202121:47
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vakcinacija u Srbiji funkcioniše kao mašina. Svako ko je ovih dana pozvan na Sajam kako bi primio vakcinu protiv koronavirusa ima samo reči hvale za organizaciju. Ipak, i u ovom slučaju postoji naličje te slike.

Ja sam se suočila s njim u iscrpljenom pogledu jedne medicinske radnice s kojom sam se susrela u tom brzom prolasku kroz proceduru na Beogradskom sajmu.

„Radiš za Nova.rs? Pišite o tome što lekari i sestre ovde rade tri nedelje bez slobodnog dana. Tokom dana ne stižemo da napravimo pauzu, dok sve vakcinišemo mi ćemo se razboleti“, požalila se, vodeći računa da niko drugi ne čuje.

Ipak, razumela sam da njen slučaj nije usamljen. Kolegi se desilo da je sestri koja mu je davala vakcinu ispala igla, zbog čega je krenula da se pravda što „više nije baš svoja“. „U šali sam je pitao da li je uopšte stigla da doručkuje. Rekla je da nije“, ispričao je.

Ništa od toga ne vidite u tom savršenom sistemu vakcinacije koji svi hvale. I tako umorni, medicinari uspeju da nameste osmeh i prijatan ton glasa koji uliva poverenje. Strpljivi su dok uzimaju podatke, dok pomažu starijim građanima da popune formular, dok svakom pojedinačno objašnjavaju kako sve funkcioniše, dok ispituju o hroničnim bolestima, dok usmeravaju u kabine, dok daju vakcine, upozoravaju na moguće reakcije… I tako ko zna koliko puta dnevno.

„Ne znam kakav je njima raspored na Sajmu, ali znam da se mnogi žale“, potvrđuje nam i napominje Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, i skreće pažnju na još jedan problem. „Bilo je priče da se na vakcinacione punktove postavljaju psihijatrijske sestre i neki medicinski radnici koji nisu specijalizovani. Naravno, svi mi možemo to da radimo, ali uz odgovarajuću obuku“.

Što se tiče navoda o radnicima koji nedeljama rade bez slobodnog dana, to je regulisano zakonom i ne bi smelo da se dešava, čak ni u aktuelnoj situaciji.

Pročitajte još:

„Jedan dan u nedelji mora da bude slobodan. Šest dana u nizu poslodavci imaju pravo da im nalože da rade po jednu smenu, ali bez noćnih smena i dežurstava dužih od 12 sati“, podseća Panić, a kao razlog što se to ipak dešava pretpostavlja to što „nema dovoljno radnika, pa se službe snalaze kako bi to funkcionisalo“.

„Mislim da je to jedna od stavki koja se krije u ovoj optimizaciji zdravstva koja je trenutno aktuelna. Osim studentske poliklinike još mnoge zdravstvene ustanove će na tihi način biti ugašene, a pravi razlog je što nema dovoljno medicinskih radnika“, kaže Panić. „Ipak mislim da su za vakcinaciju mogli da ih obezbede dovoljno, to nije neki komplikovan rad. Važno je da se vodi računa o podacima, ali u samom manuelnom radu ne može da bude neke velike stručne greške.“

To što ne može da bude ozbiljne greške samo sa strane pacijenata nudi malo olakšanje – s druge su i dalje ljudi koji rade bez predaha.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar