Džastin Biber Foto:B4859 / Avalon / Profimedia

Potpuni oporavak nije siguran.

Džastin Biber je nedavno zabrinuo fanove saopštivši im da je prinuđen da otkaže nastupe jer mu je lice delimično paralisano virusnim stanjem zvanim Remzi Hantov sindrom.

On je u u video snimku na Jutjubu objasnio fanovima da je virus napao nerv u njegovom uhu, facijalne nerve i doveo do paralize lica.

„Vidite da ovo oko ne trepće. Ne mogu da razvučem osmeh ovom stranom. Ova nozdrva se ne pomera“, rekao je Biber u videu, pokazujući kako to izgleda.

Remzi Hantov sindrom je redak neurološki poremećaj koji se javlja kada virus varičela-zoster inficira nerv u glavi blizu unutrašnjeg uha. Inače, u pitanju je virus koji izaziva male boginje i šindre. Nakon što preležite male boginje kao dete ili šindre kao odrasla osoba, virus može da miruje u telu neko vreme, piše CNN.

Zašto se virus ponovo aktivira i dovodi do Remzi Hantovog sindroma nije poznato, međutim, kad se to desi, može da bude prilično opasan.

Pročitajte još:

Simptomi mogu da uključuju bolan osip unutar ušnog kanala i van uha, koji ponekad napada jezik i nepca, prema „Icahn School of Medicine – Mount Sinai“. Zbog zahvaćenosti unutrašnjeg uha, ljudi sa ovim stanjem takođe mogu da pate od vrtoglavice ili tinitusa, zujanja u uhu, a može da dođe i do gubitka sluha na zahvaćenoj strani lica. Kao i kod Bibera, Remzi Hantonov sindrom takođe može da izazove slabost, spuštenost lica ili paralizu na strani lica koja je napadnuta virusom.

Pritom, kako kažu sa „Mount Sinai“, potpuni oporavak nije siguran. Neki se ipak oporave za nekoliko meseci. Što se ranije dijagnostikuje, veće su šanse za oporavak, a lečenje se sastoji od steroida kao što je prednizon za smanjenje upale i lekova protiv bolova. Ponekad se prepisuju antivirusni lekovi koji pomažu u lečenju herpesa, kao što su aciklovir ili valaciklovir, prenosi N1.

***

Bonus video: Zašto varičele teže padaju odraslima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)