Umesto šećera
Umesto šećera; Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Jeste li se ikada zapitali šta bi se dogodilo sa vašim telom kada biste se potpuno odrekli šećera? Probajte bar na nedelju dana.

Rafinisani beli šećer jedna je od najštetnijih namirnica za naše telo, stručnjaci nam uporno ponavljaju, a mi ga i dalje unosimo u raznim oblicima, poput bezalkoholnih pića, kafe, čaja, sladoleda, keksa i čokolade… Osim što je prepun praznih kalorija, može uzrokovati i lošu probavu, visok nivo šećera u krvi, upale i visok krvni pritisak.

Evo šta možete očekivati ako ne unosite šećer samo sedam dana, prema Times of India.

Normalniji nivo šećera u krvi

Dodati šećeri mogu uzrokovati porast visine šećera u krvi, što posebno može biti štetno za dijabetičare. Izbacivanje šećera iz ishrane može značajno poboljšati kontrolu šećera u krvi. Umesto šećera, izberite zdrave zaslađivače, poput stevije, kako biste zasladili hranu ili piće.

Bolja probava

Za osobe koje već imaju problema sa probavom, konzumiranje dodanih šećera može doprineti pogoršanju stanja, te vrlo brzo možete osetiti nadutost i možete dobiti dijareju. Kako biste ubrzali probavu, potrudite se da prestanete sa konzumacijom šećera makar na nedelju dana. Vrlo brzo ćete uvideti promene.

Bolje ćete spavati

Još jedna prednost uklanjanja šećera iz ishrane je bolji san. Ako imate naviku konzumiranja slatkih pića, posebno pre spavanja, velike su šanse da će vam se san prekidati ili nećete moći da zaspite. Prestanak konzumiranja šećera može poboljšati vaše navike spavanja.

Pročitajte još:

Smršaćete

Ako nameravate da smršate, prvo što morate da uradite je da izbacite šećer iz ishrane. Šećer sadrži prazne kalorije koje uzrokuju naglo debljanje. Ne samo beli šećer, morate takođe izbaciti gotovu hranu koja sadrži šeće. Dakle, čokolade, kolači, sladoled, torte… Ćao.

Vaša energija će biti veća

Ako se u poslednje vreme osećate umornije nego inače, obavezno proverite nivo šećera u krvi. Konzumacija šećera može izazvati trenutni nalet šećera, ali će vam kasnije smanjiti energiju dvostruko brže. Prelazak na zdrave zamene za šećer doprineće tome da uvek budete puni energije, prenosi Centarzdravlja.hr.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Takmičari „Najvećeg gubitnika“ procenjivali koliko šećera imaju ove namirnice

Komentari

Svi komentari (0)