Vreme za spavanje
Vreme za spavanje; Foto: OSCAR BURRIEL / Sciencephoto / Profimedia

Ako se često budite neispavani i umorni, čak i ako ste sebi priuštili čuvenih 8 sati sna, možda jednostavno grešite u trenutku kada odlazite u krevet.

Naime, stručnjaci tvrde da je najbolje otići na spavanje u periodu između 22 i 23 časa, te da je to povezano i sa manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

Ova tvrdnja je objavljena prošle godine u European Heart Journal – Digital Health, časopisu Evropskog društva za kardiologiju, prenose Vijesti.

Studija je uključila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji koji su izabrani između 2006. i 2010. godine. Njihova prosečna starost bila je 61 godina, a raspon njihovih godina kretao se od 43 do 79, i 58 odsto su bile žene.

Tokom praćenja ovih ljudi, 3.172 učesnika razvilo je kardiovaskularnu bolest. Incidencija je bila najveća kod onih koji su išli na spavanje u ponoć ili kasnije, a najniža kod onih koji su odlazili na spavanje u periodu od 22h do 22:59.

U poređenju sa tim „zlatnim satom“, postoji 25 odsto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 odsto veći rizik ako odete na spavanje u periodu od 23 časa do ponoći i 24 odsto veći rizik ako zaspite pre 22 časa.

Pročitajte još:

„Naša studija pokazuje da je optimalno vreme za spavanje u određenoj tački 24-satnog ciklusa tela i da odstupanja mogu da budu štetna po zdravlje. Najrizičnije vreme za odlazak na spavanje je bilo poslije ponoći, potencijalno zato što može da smanji verovatnoću da se vidi jutarnja svetlost, što resetuje telesni sat“, objasnio je dr Plans.

„Iako nalazi ne pokazuju uzročnost, vreme spavanja se pokazalo kao potencijalni faktor rizika za srce, nezavisno od drugih faktora rizika i karakteristika spavanja. Ako se naši rezultati potvrde i u drugim studijama, vreme spavanja i osnovna higijena sna mogli bi da budu jeftin cilj javnog zdravlja za smanjenje rizika od srčanih bolesti“, dodao je ovaj lekar.

***

Bonus video: Dr Katarina Bajec: Koje je položaj tela najbolji za spavanje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar