„Šta bi vam rekli moji pacijenti sa intenzivne – da mogu“

Zdravlje 23. sep. 202108:04 > 08:09
Podeli:
Ilustracija Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Broj novozaraženih raste iz dana u dan u Srbiji, kao i širom sveta. Još uvek smo daleko od pobede nad pandemijom koronavirusa, a jedini izlaz je vakcinacija, koja čuva živote. Koliko je važno vakcinisati se, kako bismo sprečili težak oblik kovida 19, najbolje je predočio lekar iz Floride, u svojoj potresnoj Fejsbuk objavi.

Mark J. Palmer radi kao pulmolog u bolnici u gradu Port Sent Lusi, u Floridi. Poput njegovih kolega širom sveta, svakoga dana se bori protiv koronavirusa, ali nažalost bitku za živote pacijenata često gubi.

Zato je odlučio da podeli nekoliko rendgenskih snimaka pluća svojih pacijenata na intezivnoj nezi, uz važnu poruku za sve one koji se i dalje dvoume oko vakcinacije.

Meet some of my new friends on life support. If they could talk, they'd probably tell you to get vaccinated.Worked 14…

Posted by Mark J. Pamer on Saturday, September 11, 2021

Poruku lekara prenosimo u celosti:

„Upoznajte neke od mojih novih prijatelja na intenzivnoj nezi. Da mogu da pričaju, verovatno bi vam rekli da se vakcinišete.

Radio sam 14 sati danas na 24 pacijenta sa kovidom 19 na intenzivnoj nezi. Samo jedan je vakcinisan, a samo dva nisu bila na aparatima za održavanje života i na kraju će umreti, uključujući mladu majku koja je rodila bebu prošlog meseca.

Postavio sam dva katetera za dijalizu i grudnu cev, pobrinuo se da sveštenik ispovedi pacijentkinju na samrti dok smo joj davali injekciju morfijuma, a ja sam odbio da reanimiram osobu jer je to bilo potpuno uzaludno. Trideset minuta kasnije učinio je svoju nevestu od četiri meseca udovicom i samohranom majkom njihovo dvoje male dece. Držao sam je dok je plakala.

Pročitajte još:

Juče nije bilo ništa bolje. 14 sati oblilaženja, procedura i iscrpljenosti.

Većina je u septičkom šoku i nikada se neće povratiti. Nekoliko njih sada ima sekundarnu upalu pluća zbog acinetobacter bakterije koja je otporna na svaki antibiotik. Neki dobijaju Pneumocistis jiroveci gljivu zbog uzimanja deksametazona za lečenje kovida 19. Pluća su većinom toliko kruta da ih je gotovo nemoguće ventilirati. Ponekad se jednostavno moram zadovoljiti sa 82 odsto ili 85 odsto zasićenja kiseonika. Oni su na velikim dozama sedativa, uključujući fentanil 200 mcg/h, propofol 50 mcg/kg/min, deksmedetomidin 1,5 mcg/kg/h i ketamin 2,5 mg/kg/min. Svi su odbijeni za ECMO. Na tim mestima nema kreveta.

Po ceo dan radim kao pas. Bez pauze. Nema doručka. Nema ručka. Bez koka-kole. Nema pauze za kupatilo; danas sam zapravo shvatio da je prošlo 19 sati od kada sam prvi put koristio kupatilo. To je jedna katastrofa za drugom.

A medicinske sestre? Mnoge od iskusnih su otišle, izgorele, ili su radile na terenu i zaradile mnogo novca. Mnoge su se razboleli i ne žele da se vrate. Ko može da ih krivi? Mnoge od njih sada izgledaju mlade, mnoge mi izgledaju prilično neiskusno, posebno za intenzivnu negu. Ponekad čak nisam ni siguran kako su dospeli na intenzivnu.

Svi smo ili izgoreli ili se približavamo tome. Nemate pojma ko se brine o vama niti koliko su iskusni. Tada verovatno barem želite da vidite sedu kosu ili sitne bore kod svog lekara ili medicinske sestre.

Iskreno, nikada ranije nisam ovoliko naporno radio, ni u Njujorku, Teksasu ili Floridi. Uvek sam imao asistente ili studente medicine koji su mi pomogli da podelim teret, ali ovaj put sam sam bez pomoći i stvari postaju samo gore. Čini se da je manje osoblja za ovaj četvrti talas kovida.

Umoran sam i čekam večeru, prvi obrok u toku dana. Zgrožen sam onim što vidim. To je beznadežna močvara smrti. To možete sprečiti besplatnom vakcinom“, napisao je dr Palmer.

Pre nedelju dana, 13. septembra, dodao je da su četiri pacijenata sa intenzivne nege preminula. Posle dva dana, 15. septembra, umro je još dvoje.

This message is brought to you by Reality.

Posted by Mark J. Pamer on Monday, September 13, 2021

U Srbiji su juče evidentirana još 7.232 pacijenta zaražena koronavirusom, a preminulo je još 38 osoba.

Testirano je 25.014 osoba, a na respiratorima je 188 pacijent.

Prema zvaničnim podacima, treću dozu vakcine protiv koronavirusa do sada je primilo tačno 421.262 građana.

Kako je objavljeno na sajtu vakcinacija.gov.rs, prvu dozu zaključno sa nedeljom primilo je ukupno 2.998.753 građana, a drugu 2.861.250.

***

Bonus video: Vakcina Moderna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar