Podeli
Džulija Buskalja
Džulija Buskalja; Foto: Twitter/@JuliaBuscaglia

Amerikanka koja se zarazila koronavirusom u Italiji na Tviteru piše da je izgubila čula sluha, mirisa i ukusa i da je imala atipične simptome bolesti.

Džulija Buskalja ima 20 godina i studentkinja je univerziteta Bafalo, a u januaru se preselila u Firencu. Kući u Ameriku se vratila početkom marta gde je u tom trenutku niko nije ni pitao gde je bila. Ona piše na Tviteru o simptomima COVID-19 koji su bili drugačiji od onih za koje znamo i koje je istakla Svetska zdravstvena organizacija.

Da nešto nije u redu shvatila je 29. februara.

“U glavi mi je udaralo, uši su mi pucale i osećala sam kao da mi grlo gori. Bolelo me je celo telo, osećala sam jezu i imala temperaturu 37,8. Uzela sam lekove i ostala u krevetu ceo dan”, priča Džulija. Sledećeg dana je otišla kod lekara koji joj je rekao da se prehladila.

Pročitajte još:

“U tom trenutku sam počela da gubim sluh u levom uvu, mislila sam da je pritisak. I dalje nisam kašljala… Kada je Italija postala rizično mesto ljudi iz našeg programa su nas pozvali da se vratimo kući.”

Do trećeg marta, što je bio njen poslednji dan u Italiji, Džulija kaže da “i dalje nije mogla da čuje”.

“Dotle sam izgubila čulo ukusa i mirisa ali mi nije cureo nos i nisam kašljala. Tokom dana me je konstantno bolela glava i glavobolju sam lečila Tylenolom. Sledećeg jutra sam krenula za Ameriku”, piše ona.

Do 5. marta se vratila kući, a testirala se tek 13. marta. U tom periodu je već bila u samoizolaciji.

“Kako su nam i rekli, ostala sam u samoizolaciji tih dana. Bila sam u kontaktu sa dvoje ljudi. Nisam imala simptome na koje su nas upozoravali. Kašljala sam produktivno, a sluh, čulo ukusa i mirisa su mi se napokon vratili”, otkriva ona.

Tek tada se testirala i to u petak 13. marta.

“Nisam planirala da se testiram ali članovi moje porodice su zdravstveni radnici i hteli su da budu sigurni pre nego što se vrate na posao. Morali smo da tražimo da nas testiraju, odbijali su sve dok nismo nastavili da insistiramo”.

Kako kaže, i dalje bez simptoma i uz blag kašalj dobila je rezultat i saznala da je pozitivna na COVID-19.

“Pala mi je vilica. Kako ja pozitivna? Nisam imala simptome koje su lekari iznosili i nikoga na granici nije bilo briga što sam došla iz zemlje visokog rizika. Ovo vam govorim jer simptomi za koje vam govore nisu jedini. I ne morate imati simptome da biste bili pozitivni. Jedini koji sam ja imala je sličan groznici. Ovo više nije šala. Molim vas otkažite svoja putovanja. Ja sam sada potpuno zdrava, ali ne znači da sam ‘čista’. Isto može da važi i za vas. Zato molim vas – ostanite unutra. Budite bezbedni i pametni. Ograničite kontakte sa pojedincima jer će ovo postati gore pre nego što se situacija popravi. Za vas koji ste u istoj situaciji kao ja – želim vam brz oporavak i ostanite zdravi. Pijte mnogo tečnosti i perite ruke.  Molim vas ne zaboravite – samo zato što nemate simptome ne znači da nemate virus”, zaključuje Džulija na Tviteru.

Simptomi ove devojke nisu oni koji su do sada zabeleženi kod obolelih, a ne navodi ih ni Svetska zdravstvena organizacija. SZO i virusolozi širom sveta navode da su prvi znaci bolesti temperatura, suv kašalj, malaksalost i otežano disanje. SZO piše da neki pacijenti mogu imati i bolove, zapušen nos, curenje iz nosa, bol u grlu i dijareju.