Srbija u crvenom: Gde je ovog jutra najotrovniji vazduh

Podeli:
zagađenje vazduha
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zagađenje vazduha ogroman je problem svih nas, a ovoga jutra mnogi delovi Srbije su pokriveni crvenim alarmom, što znači da je vazduh nezdrav.

Kako pokazje aplikacija AirVisual, uz Beograd stoji brojka 153, što znači da je vazduh nezdrav, te nije pametno boraviti na otvorenom.

Foto: Screenshot Airvisual

Pritom, Beograd je trenutno u top 10 svetskih gradova po zagađenju – na osmom mestu, sa zagađenjem 11,8 puta većem od dozvoljenog, s tim što je noćas bio na – četvrtom.

zagađenje
Foto: Screenshot airvisual

Slično je i u Čačku gde je brojka za zagađenje 156.

Ipak, mnogo gore je bilo tokom noći, kada je vazduh bio izuzetno nezdrav, a broj je pokazivao čak 268.

Ništa bolje nije ni u Nišu, gde je trenutna brojka 154.

U takvim situacijama najbolje je ostati kod kuće, a ko posebno mora da vodi računa o tome za portal Nova.rs je govorio dr Petar Borović.

„Pošto je zagađenje vazduha veliko, napolje ne bi trebalo da idu plućni bolesnici, ljudi koji imaju anemiju, zatim kardiovaskularni bolesnici, astmatičari, a nije dobro ni za decu“, kaže doktor Petar Borović.

Pročitajte još:

Doktor je istakao zašto su ove kategorije ugroženije od drugih kad je vazduh vidljiv golim okom.

„Njihov organizam već ima svoje probleme, a sve ovo dodatno pogoršava postojeće stanje, tako da onda nastaju dodatni problemi – nema dovoljno vazduha, javljaju se glavobolja, nervoza, a mora čovek da diše…“

On je podelio savet i kako da se iole sačuvamo od uticaja zagađenja.

„Jako je važno da te ugrožene kategorije ne puše, da uzimaju redovno terapiju, da jedu dosta svežeg voća i povrća da bi se izbacili otrovi, da bi se nadomestili vitamini i minerali i da se ne bi opteretilo postojeće stanje“, napominje doktor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Aerozagađenje i kako se zaštititi

Komentari

Vaš komentar