bez soli
Foto: MARTIN LEE / BSIP / Profimedia

„Evo zašto sam zažalila“

Nikita Bardvej, koja na sajtu healthshots.com piše o ishrani, zdravlju, fitnesu, otkrila je šta je iskusila nakon što je na mesec dana iz ishrane izbacila so.

„Trener mi je govorio da treba da izbacim iz ishrane šećer i so ako stvarno želim da se vratim u formu. I ja sam ga poslušala. Sada se kajem.

Naime, odlučila sam da odustanem od soli prvenstveno da bih se oslobodila nadimanja. Sve je počelo kad sam trenera pitala za rešenje tog mog problema. Njegova ideja je bila da izbacim so iz ishrane. I ja sam napravila grešku jer nisam pazila na količinu – nisam smanjila unos, nego sam sasvim izbacila so.

A natrijum je neophodan za održavanje ravnoteže elektrolita u našem telu i, ako ga nema, naše telo počinje da reaguje. Evo šta se desilo meni.

Grčevi u mišićima

I sada mi je loše kad pomislim na one grčeve mišića koje sam imala. Čak i kada sam spavala, od grčeva sam se bukvalno budila vrišteći usred noći. Izgleda da je uzrok bio disbalans elektrolita.

Pritom, grčevi su me takođe ometali u teretani. Imala bih bolove čim bih podigla tegove. Da budem iskrena, jednostavna aktivnost poput trčanja je postala veliki zadatak za mene.

Umor

Obična voda nije dovoljna za naše potrebe za elektrolitom. Bez soli u ishrani moj balans elektrolita je bio narušen. Stalno sam se osećala umorno. Nivo natrijuma u mom telu je drastično opao zbog čega sam povremeno imala vrtoglavicu i osećala umor. Nakon raspitivanja saznala sam da je to lako moglo da izazove stanje poznato kao hiponatremija, koje može biti veoma štetno. Da sam nastavila sa ishranom bez soli, moguće je da bi mi zdravlje bilo prilčno narušeno.

Pročitajte još:

Neopisiva žudnja za nezdravom hranom

Ne znam da li je to tačno za sve koji isključuju so iz svoje ishrane, ali meni se desilo – počela sam da žudim za svim vrstama nezdrave hrane. Sanjala sam jedem pomfrit ili bilo šta od grickalica, a pica mi je bila posebna želja.

Šta sam naučila o unosu soli

Otišla sam pravo kod svog dijetetičara nakon što sam počela da se suočavam sa ovim problemima. Ispostavilo se da nije trebalo to da uradim. Nisam shvatala koliko je svaki mineral važan i koliku ulogu ima za naše zdravlje. Uostalom, postoji razlika između potpunog isključivanja nekog sastojka iz ishrane i ograničavanja njegovog unosa.

Kod lekara sam uvidela da ne treba da se u potpunosti isključuje so. Međutim, važno je izbegavati je posle 18 časova da biste sprečili nadimanje. Dakle, na taj način sam rešila svoj problem sa nadimanjem, a ujedno sam i smršala. A i one glavobolje su se smanile i više se ne osećam umorno.

Naravoučenije

Ako postoji jedna stvar koju treba zapamtiti nakon svega je da se treba konsultovati sa stručnjakom pre bilo kakve drastične promene u ishrani. I ne zaboravite – ono što je uspelo nekome koga poznajete možda neće vama. Svi smo mi različiti i imamo jedinstvene potrebe u ishrani.“

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Režim ishrane – „doživeti stotu“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram