Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Šef joj je rekao da joj nije ništa, a onda je završila na podu.

Britani Vilijams za dlaku je izbegla smrt 2014. u restoranu u Njujorku.

Sa samo 24 godine doživela je srčani zastoj i izgubila svest. Dvoje stranaca priskočilo joj je u pomoć i počelo s procesom reanimacije.

Probudila se u bolnici dva dana kasnije.

Sada, deset godina kasnije, Britani je svoje iskustvo podelila u emisiji Today kako bi podigla svest o zdravlju srca i važnosti CPR treninga te podsetila sve, čak i mlade ljude, da se mogu naći u situaciji opasnoj po život.

Pročitajte i:

Šta je srčani zastoj?

Srčani zastoj je iznenadni gubitak prestanak rada srca, disanja i gubitak svesti.

„Postoje različiti uzroci srčanog zastoja, uključujući aritmiju ili nepravilne srčane ritmove, kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića), probleme sa zaliscima i bolesti koronarnih arterija. Najčešći uzrok je električni kvar srca zbog brzog i nepravilnog otkucaja srca iz donjih komora“, kaže kardiolog dr Rigvid Tedvolker za Healthline.

Kada se to dogodi, srce nije u stanju delotvorno pumpati krv do vitalnih organa poput mozga, pluća i bubrega. Ako se funkcija srca odmah ne uspostavi, srčani zastoj može biti smrtonosan. Naime, srčani zastoj može lišiti mozak kiseonika i ozbiljno ga povrediti. Zato je potrebno u pravo vreme krenuti s reanimacijom. CPR ne samo da može spasiti nečiji život nego može, održavajući dotok krvi u mozak, održati funkciju mozga.

Kada je reč o oštećenju organa, lekari su najviše zabrinuti za mozak.

„Najviše se brinemo zbog anoksične povrede mozga, što je nepovratna povreda zbog nedostatka kiseonika tokom dužeg perioda“, objasnio je Tedvolker.

Šefu se požalila na trnce

Zastoj srca i srčani udar su dve različite stvari. Obe se mogu desiti bez ikakvog upozorenja, ali Britani je zanemarila znak upozorenja koji je osetila nedelju dana pre incidenta.

„Bila sam na poslu i odjednom sam osetila da mi je leva strana tela utrnula. Pomislila sam da to nije dobar znak pa sam počela da pretražujem na internetu šta bi taj simptom mogao da znači. Pojavile su se tri stvari: moždani udar, srčani udar i srčani zastoj“, ispričala je.

Svoju zabrinutost je iznela šefu, koji je odmahnuo rukom.

„Rekao mi je da sam mlada, zdrava, trčim i zdravo se hranim. Poverovala sam mu i tri dana kasnije završila sam na podu, bez pulsa“, dodala je.

Prema kardiologinji dr Stejsiju Rosenu, važno je znati da problemi sa srcem mogu uticati na bilo koga.

„Bolesti srca pogađaju mlade ljude, starije ljude, mršave, zdrave, sportiste. I kada osetite da nešto nije u redu, delujte. Čak i ako drugi misle da se ne biste trebalo brinuti, javite se lekaru“, naglasila je.

Kako tretirati zastoj srca?

Ako naiđete na osobu koja nepomično leži ili se u vašoj blizini iznenada sruši na tlo, prvo proverite da li je pri svesti. Uhvatite je za ramena i lagano protresite. Uputite joj nekoliko pitanja. Ako nema odgovora, zaključujemo da je osoba bez svesti. Svi dalji postupci moraju se sprovoditi brzo i bez odlaganja. Pozovite pomoć i pređite na postupak ABC. Pojam ABC odnosi se na tri stvari: A (airway ili disajni put) – otvaranje disajnog puta, B (breathing ili disanje) – provera disanja i C (circulation ili krvotok) – masažu srca i veštačko disanje, prenosi index.hr.

***

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Režim ishrane – „doživeti stotu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar