Rasol i kiseli kupus Foto: Shutterstock

Sok od kupusa je odličan za rehidriranje organizma, jer ima puno elektrolita i prirodnih bakterija koje besprekorno čiste creva. Oduvek je važio za sredstvo za oporavak onih koji su preterali sa alkoholom prethodnih dana.

Posle perioda prazničnih trpeza kada smo preterivali u jelu i piću, pravi je trenutak da se podsetimo lekovitosti rasola.

Ovaj sok od kiselog kupusa je odličan za rehidriranje organizma, jer ima puno elektrolita i prirodnih bakterija koje besprekorno čiste creva. Oduvek je važio za sredstvo za oporavak onih koji su preterali sa alkoholom prethodnih dana.

Pročitajte još:

Rasol je bogat i vitaminom C, a sadrži i vitamin B12, često desficitaran, naročito kod osoba na veganskoj ishrani. Međutim, osobe koje imaju hipertenziju ili probleme sa bubrezima trebalo bi da ga izbegavaju zbog veće količine soli koju sadrži.

Osim oporavka posle obilne trpeze sa dosta alkohola, za rasol se u narodu smatra da ima lekovita svojstva.

Protiv krtih kostiju

Očišćenu i iseckanu šargarepu i repu pomešati sa rasolom u razmeri 1:2, staviti u blender i samleti dobro. Dobijeni sok sipati u flašu, čuvati u frižideru i piti po čašu ujutru i uveče. Preporučuje se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Protiv nagluvosti

Uveče, pre spavanja, namočiti vatu ili gazicu u rasol od kupusa i staviti je u uvo. Prespavati i izvaditi vatu ujutru.

Pročitajte još:

Protiv otoka na zglobovima

Čistu krpu ili gazu namočiti u rasol i previti uveče otekle zglobove da se prenoći sa njima. Postupak ponavljati sve dok otok ne spadne.

Protiv holesterola

Za vreme zimske sezone dok ima rasola, piti svako jutro čašu rasola na tašte. Poslednja istraživanja su dokazala da sumporna aminokiselina koja se nalazi u njemu, smanjuje povišen LDL.

Lekovita svojstva:

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i lekovita svojstva poput:

1. Poboljšava raspoloženje

2. Organizam čini otpornim na stres

3. Aktivira razmenu materija u mozgu

4. Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

5. Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće

6. Pomaže kod izgradnje kostiju

7. Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi

8. Jača imunitet i povećava snagu mišića

9. Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

***

Bonus video: Namirnice koje se ne kvare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar