Rak pluća odnese 4.600 života: Savremeni lekovi o trošku RFZO

Zdravlje 01. avg. 202008:49
Podeli:
rak pluća
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka pluća, a u Srbiji od te maligne bolesti godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

To je našu zemlju svrstalo na neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća.

Nadležni su prepoznali problem i odnedavno oboleli od raka pluća o trošku RFZO dobijaju najsavremenije imuno i ciljane terapije.

Iz Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“ kažu da vreme epidemije kod ovih pacijenata postoji bojazan od zaraze koronavirusom zbog odlaska u zdravstvene institucije, primanja terapije, odlaska na dijagnostiku i kontrole.

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, smatra da nema potrebe za strahom, jer se primanje terapije odvija neometano i bezbedno.

Pročitajte još:

Ona navodi da je Klinika za pulmologiju u periodu dok je bila kovid centar bez prekida lečila onkološke bolesnike na taj način što su službu u potpunosti izolovali u „zelenu zonu“, te onokološki pacijenti nisu mogli da dođu u kontakt sa obolelima od kovida 19.

„Svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom, a proše godine otkrili smo rak pluća kod gotovo 1.500 pacijenata. Ono što ohrabruje je da od pre dva meseca, oboleli od raka pluća mogu o trošku RFZO da dobiju najsavremenije imuno i ciljane terapije, što nam svima uliva nadu, jer se danas sa rakom može živeti“, rekla je Vučinić, a navodi se u saopštenju Udruženja za borbu protiv raka pluća.

Ona je navela da je do sada Komisija RFZO odobrila najsavremenije lekove za 150 pacijenata i da su rezultati ohrabrujući.

Udruženje za borbu protiv raka pluća, poslednje tri godine naporno je radilo kako bi se oboleli lečili savremenim terapijama o trošku RFZO, čime bi se rešili problemi pacijenata koji žive sa ovom bolešću.

„Sada je bitno da skratimo vreme od pojave simptoma do dobijanja savremenih lekova, koje je prošle godine, prosečno, iznosilo 200 dana“, kaže Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“.

Udruženje za borbu protiv raka pluća ubrzalo je proces aktiviranja prvog „call centra“ u Srbiji za sve obolele od raka pluća, jer zbog trenutne epidemiološke situacije pacijenati ne mogu da budu u stalnoj komunikaciji sa lekarima.

Udruženje je u saradnji sa rukovodstvom Klinike za pulmologiju i uz podršku uprave KCS pokrenulo projekat „Put Promene – Put Pacijenta“ sa ciljem da pokrene „call centar“, koji će pomoći pacijentima i njihovim prodicama i ubrzati put obolelog od pojave simptoma do primanja odgovarajuće terapije.

Kol centar biće u Klinici za pulmologiju, a u njegovom radu će učestvovati lekari i sestre te Klinike. Imaće i psihoonkološku podršku kako bi se oboleli i članovi porodice lakše izborili sa ovom teškom dijagnozom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar