Grafika SZO koja će vas motivisati da prestanete s pušenjem

Zdravlje 17. maj. 202117:44
Podeli:
pušenje; cigarete
Foto: EPA/DAN PELED

Dobro smo upoznati sa svim rizicima pušenja, ali to ne doprinosi smanjenju broja pušača. Možda nam treba novi pristup - umesto da razmišljamo šta gubimo, treba razmisliti o tome šta ćemo dobiti kad ostavimo cigarete.

Svetska zdravstvena organizacija napravila je kratak pregled svih pozitivnih promena u organizmu koje se dešavaju od trenutka kada ostavimo cigarete pa sve do 15 godina nakon toga.

Recimo, već posle 12 sati nivo ugljen-monoksida u krvi se normalizuje. Posle godinu dana se rizik od kardiovaskularnih bolesti se prepolovljuje u odnosu na rizik koji ima pušač. A posle 10 godina smrtnost od raka pluća je prepolovljena u odnosu na smrtnost kod pušača. Smanjuje se rizik od raka usta, grla, jednjaka, bešike, bubrega i pankreasa.

Pogledajte grafiku koja prikazuje sve pozitivne promene u organizmu nakon što popušite poslednju cigaretu.

prestanak pušenja
Foto: Slađana Đermanović / Nova.rs

Inače, postoje određeni saveti, iza kojih stoji nauka, a koji vam mogu pomoći u pobedi nad ovim štetnim porokom.

Pročitajte još:

Pre svega, dobro je imati razrađen plan. Možda će vam značiti da svoje prijatelje i porodicu obavestite da planirate da prestanete i da identifikujete moguće situacije koje bi mogle da vas dovedu do ponovnog pušenja.

Ne sramite se da koristite i pomagala, poput nikotinskih flastera ili određenih lekova – naravno uz konsultaciju sa stručnim licem. Možda će vam pomoći i da idete kod lekara kako biste dobili adekvatne savete.

poskupljenje cigareta
Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Vežbanje može smanjiti vaš nagon za pušenjem, a simptomi odvikavanja se smanjuju tokom vežbanja i skoro sat vremena nakon što završite s treningom. To je posebno slučaj sa aerobnim vežbama, poput trčanja, plivanja i vožnje bicikla.

Razmislite i o novcu koji ćete potrošiti na nešto drugo ili čak uštedeti – cigarete su iz dana u dan sve skuplje i to je činjenica.

Ne obeshrabrujte se ako ste ranije pokušali da prestanete sa pušenjem i niste uspeli. Mnogo ljudi koji su neuspešno pokušavali na kraju su izašli kao pobednici. Možda ćete nekoliko puta pokušavati da prestanete da pušite zauvek, ali imajte na umu da danas postoji više načina nego ikada da vam pomognu na tom putu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar