Od posledica pušenja u Srbiji godišnje umre 15.000 ljudi

Zdravlje 08. apr. 202108:03
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Pokret "Balkan bez duvana" pozvao je pušače u Srbiji da se pridruže inicijativi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i potpišu svečano obećanje kojim se zalažu za prestanak pušenja i unapređenje brige o svom zdravlju i zdravlju okoline.

Povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, iz pokreta su upozorili da trećina odraslih građana Srbije konzumira cigarete i druge duvanske proizvode a da od posledica pušenja u Srbiji svake godine umre više od 15.000 ljudi.

„Građani Srbije moraju imati odgovorniji odnos prema zdravlju, a nadležne institucije mogu u tome pomoći izmenama zakonske regulative o kontroli duvana. Takve mere podrazumevaju zabranu pušenja na svim javnim mestima, unapređenje akciznih politika i zabranu oglašavanja, sponozorisanja i promocije duvanskih proizvoda“, naveli su iz pokreta „Balkan bez duvana“.

Pročitajte još:

Upozorili su i da je u uslovima pandemije virusa korona, rizik od napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača skoro udvostručen u poređenju s nepušačima.

„Smrtnost od kovida 19 je veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. Poznato je da je upotreba duvana glavni zajednički faktor rizika povezan sa tim bolestima“, piše u saopštenju, a prenosi N1.

Tekst svečanog obećanja dostupan je na sajtu SZO.

Projekat „Balkan bez duvana“ podržava organizacija „Campaign for Tobacco-Free Kids“ a započet je u julu 2020. godine sa ciljem smanjenja rasprostranjenosti pušenja putem politike povećanja akciza na duvan i duvanske proizvode. Partneri su organizacije Propulsion iz Srbije, PROI iz Bosne i Hercegovine i Preporod iz Crne Gore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar