Prokrastinacija spavanja – opasna navika koju svi imamo

Podeli:
Spavanje
Foto: EVGENY NEKRASOV / Alamy / Alamy / Profimedia

Vreme koje ćemo odvojiti samo za sebe nije nešto što je uvek lako izvodljivo. Posao, obaveze oko dece, čuvanje kućnih ljubimaca i pokušaj kakvog-takvog društvenog života oduzimaju skoro ceo dan, pa se na kraju nađete u tišini jedino neposredno pred spavanje. I iako vam se oči sklapaju, a telo kaže da je vreme za spavanje, ipak puštate neku seriju ili film…

Zvuči poznato? To je nešto što psiholozi zovu „prokrastinacija spavanja“, a što opisuju kao „žrtvovanje sna za slobodno vreme koje inače nije moguće ostvariti u toku dana“. A to svi radimo ponekad, iako je istraživanje pokazalo da u tome prednjače žene i studenti.

Nije strašno ako to uradite jednom nekoliko nedelja, ali ukoliko pređe u naviku, može biti veoma opasno po zdravlje. Ukoliko uspete da uklopite malo vremena za sebe i dovoljno sna, onda će i vaše telo i vaš um dobiti ono što im je potrebno, pišu na sajtu City Magazine.

Pročitajte još:

Međutim, kako god da okrenete, nedostatak sna je uvek loša stvar. Ljudi koji ne spavaju dovoljno imaju problema sa koncentracijom, reakcije mogu da im budu sporiji, pamćenje može da im se poremeti i teško im je da se prebace sa jednog zadatka na drugi. Sve to na duže staze uopšte nije bezopasno, tako da ipak treba pronaći načine da smanjite ovu naviku.

Pre svega, ubedite sebe da san jeste slobodno vreme i da je to nešto zbog čega ćete biti zahvalni sebi. Pronađite neku kratku rutinu pred odlazak na spavanje koja će vas opustiti – lagano razgibavanje, čitanje, kupka…

Takođe je dobro praviti pauze u toku radnog dana koje ćete iskoristiti za sebe. Ovo možda zvuči teško izvodljivo, ali sigurno možete izdvojiti 5-10 minuta za kratak poziv, brzo skrolovanje omiljene društvene mreže ili rešavanje sudoku zadatka. Tako ćete smanjiti tendenciju da ostaje budni do ranih jutarnjih sati.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar