Paracetamol
Paracetamol; Foto: HEALTH PROTECTION AGENCY / Sciencephoto / Profimedia

Jedan od najčešće konzumiranih lekova na svetu ima čudno i zabrinjavajuće dejstvo, objavili su istraživači.

Paracetamol često koristimo kada imamo povišenu temperaturu ili glavobolju. Osim što umanjuje bol, prema studiji iz 2020.godine, utiče negativno i na našu psihu. Imajući u vidu da je na tržištu od pedesetih godina, postavlja se pitanje koliko je zaista bezbedan.

Studija koja je pokazala da dolazi do rizičnog ponašanja nakon upotrebe paracetalmola, prema mišljenju profesorke Farmaceutskog fakulteta Sandre Vezmar Kovačević, nije relevantna.

„Da bi se nešto dokazalo moramo imati više studija i to metodološki dobro urađenih studija. Pomenuta studija sadrži tri istraživanja. Interesantno je da su istraživači u prvoj i u drugoj studiji pokazali sklonost ka rizičnom ponašanju ukoliko se primenjuje 1.000 miligrama paracetamola. Već u trećoj studiji koju su sami radili nisu potvrdili te podatke“, navodi profesorka i dodaje da studija ima nedostatke zbog kojih se ne može reći da paracetamol izaziva rizično ponašanje.

Kako kaže sagovornica N1, paracetamol je na našem tržištu odavno, na svetskom je prisutan od pedesetih godina prošlog veka i intezivno se prati njegova efikasnost i bezbednost.

U studiji se navodi da paracetamol može da ublaži anksioznost, ali profesorka kaže da to nikada nije potvrđeno.

Pročitajte još:

„Ne postoje velike studije na koje bismo se pozvali, koje su klinički relevantne, koje su potvrdile to dejstvo paracetamola i zbog toga ga ne treba zloupotrebljavati u te svrhe. Dakle, paracetamol ne leči stres, ni anksioznost, on ne služi da menja naše osaćaje, već da leči bol i povišenu telesnu temperaturu. On se smatra najbezbednijim analgetikom, odnosno antipiretikom“, ističe profesorka.

Paracetamol se na tržištu nalazi samostalno, ali i u velikom broju lekova.

Kako navodi profesorka on je veoma rasprostranjen jer se smatra prvom linijom terapije bola, baš zbog svojih bezbednosnih karakteristika.

„Paracetamol je bezbedan kada se pravilno primenjuje, Pojedinačna doza za odrasle je 1.000 miligrama, što je dovoljno za tretiranje glavobolje. Ukoliko se leči hronični bol, onda se doza od 1.000 miligrama uzima na šest sati“, objašnjava Vezmar Kovačević za N1.

Ona je takođe naglasila da osobe koje koriste paracetamol ne treba da ga kombinuju sa alkoholom.

Komentari

Svi komentari (1)