paracetamol
Kako da znate da li ste alergični na paracetamol, Foto: GODONG / BSIP / BSIP / Profimedia

Nekoliko puta godišnje potrebno je posegnuti za nekim lekom protiv bolova, bilo da je u pitanju povreda, bolest ili možda malaksalost nakon izlaska. Paracetamol je najčešći kao lek koji se može pronaći u kućnim apotekama, međutim, otkrivamo koja su to skriveni znaci koji mogu ukazati da ste zapravo alergični na ovaj lek.

Paracetamol deluje različito u zavisnosti od toga šta nije u redu sa telom. U slučaju povrede, blokira signale mozgu govoreći telu da boluje. S druge strane, tokom groznice, paracetamol cilja na delove mozga koji regulišu telesnu temperaturu. Ovaj lek protiv bolova se može koristiti za različita zdravstvena stanja, uključujući bolove u leđima, glavobolje, migrene i bolove u stomaku.

Međutim, kao i svi lekovi, uzimanje paracetamola ima neke neželjene efekte, iako se retko ispoljavaju. Neki od njih se mogu rešiti i kod kuće uz savet lekara, dok drugi zahtevaju trenutno prisustvo lekara. U svakom slučaju na bilo koji od sledećih simptoma za početak odmah prestanite s uzimanjem paracetamola.

Žuta koža

Koža koja postaje bledožuta može da se javi kao reakcija na ovaj lek; ova pojava je takođe poznata kao žutica. Ako primetite promenu boje kože odmah se obratite lekaru.

PROČITAJTE JOŠ:

Otežano disanje

Ako je disanje teško ili otežano, nepravilno brzo ili sporo, ili plitko, takođe je potrebno konsultovati lekara. NHS preporučuje da se zatraži hitna poseta lekaru ako se doživi takva alergijska reakcija.

Kožni osip

Alergijska reakcija na paracetamol može se javiti i u obliku kožnog osipa sa „svrbom, crvenom, otečenom, plikovima ili kožom koja se ljušti“, prenosi Express.uk.

***

Bonus video: Dr Bajec: Temperatura 37.3 ne mora da znači da smo bolesni, ali treba se testirati

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)