Pozvali smo tri SOS broja da vidimo koliko im treba da se jave

Zdravlje 30. nov. 202113:31 > 13:33
Podeli:
telefonski poziv pozvati sos
Pozvali smo tri SOS broja - otkrivamo koliko se brzo javljaju, Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Besplatne SOS linije postoje kako bi odgovorile na pozive ljudi koji su se našli u strašnim situacijama i potrebna im je pomoć baš u tom trenutku, jer već u sledećem bi moglo da bude kasno. Zato smo pozvali neke od njih, kako bismo utvrdili koliko je vremena je potrebno da neko odgovori na poziv.

Ako niste znali, neke SOS linije rade 24 časa dnevno, dok neke ipak imaju radno vreme.

Pozvali smo besplatnu Nacionalnu SOS liniju za prevenciju samoubistva koja je projekat Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”. Multidisciplinaran tim edukovanih profesionalaca iz oblasti mentalnog zdravlja dostupni su svima kojima je potrebna pomoć i to 24 časa dnevno.

Na poziv na broj 0800 309 309, prvo nam se javio aparat koji diktira koje sve opcije za pomoć postoje.

Opcija 1 je za prevenciju samoubistva, a opcija 2 je za pružanje psihosocijalne podrške usled pandemije od koronavirusa. Ukoliko ste adolescent ili zabrinuti za adolescenta, prosleđuju vas na opciju 3 koja se zove ‘Kako si’, a opcija 4 je za sve žene koje osete poteškoće pre, tokom ili nakon trudnoće.

U suštini, cela poruka aparata traje nešto duže od jednog minuta, a nakon što smo odabrali opciju 1 – za prevenciju suicida, operater nam je odgovorio na poziv nakon 30 sekundi.

Pročitajte još:

Na poziv Pokreta za borbu protiv depresije ‘Nesalomivi’ na broj 0800 001 002, čija je SOS linija aktivna 24 časa dnevno, takođe se prvo javlja aparat i pušta poruku predstavljanja službe koju smo pozvali. Međutim, za manje od 30 sekundi javio se prvi slobodan operater.

Autonomni ženski centar čiji SOS broj 0800 100 007 možete pozvati radnim danima od 10 do 20 časova, a poziv i usluga su potpuno besplatni, na naš poziv odgovorio je za manje od 10 sekundi. Na SOS telefonu kao i u individualnim konsultacijama rade specijalno edukovane konsultantkinje za rad sa ženama koje su preživele traumu muškog nasilja i imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar