Kovid bolnica Batajnica
Kovid bolnica Batajnica Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

„Zašto broj preminulih od kovida više nije tema?“

Specijalistkinja za plućne bolesti Slavica Plavšić iz Ujedinjenih protiv kovida nedavno je pokrenula važnu temu o smrtnosti od kovida u Srbiji, uz konstataciju da je Srbija „oguglala na smrt“.

Njenu poruku sa Tvitera prenosimo u celosti.

Danas: naše pitanje je – kako komentarišete to što broj preminulih od kovida više nije tema? Srbija je zemlja navikla i „oguglala“ na smrt. Po izveštajima CIA i demografa, 2021. godina je bila najsmrtonosnija godina u Srbiji još od Drugog svetskog rata. Ova agencija pravi poređenje u 229 zemalja sveta i na toj listi Srbija je, sa koeficijentom smrtnosti od 16,39 na 1.000 stanovnika godišnje, ubedljivo na prvom mestu po stopi smrtnosti u svetu. A sa stopom od 8,92 rođenih na 1.000 stanovnika, Srbija se u donjem delu tabele, na 205. mestu u svetu. Osim demografa, broj smrtnih ishoda zanima samo još one koji su izgubili neku blisku osobu ili člana porodice. A ni svet se očigledno ne uzbuđuje suviše zbog kovida. Predsednik SZO je izjavio da se približavamo kraju pandemije korone, ali da treba da budemo vrlo oprezni.

Sličnu poruku je poslao i američki predsednik Bajden. On i njegova supruga su skoro preležali kovid, pa ga valjda to kvalifikuje da i on glumi epidemiologa i predviđa skori kraj. Naš predsednik ništa nije izjavio po ovom pitanju. Ne može da stigne sve sam pored tolikih domaćih i svetskih briga zbog kojih ga, kako reče, boli glava. Srbija zvanično ima premijerku, ne znam da li se vratila iz Londona? Što se nas tiče, pošto je porodično otputovala službeno, mogla bi da ostane tamo i nastavi svoje školovanje.

Pročitajte još:

Srbija nema vladu, nema institucije, nema ministra zdravlja… Nikog ko bi se ovim problemom ozbiljno bavio. Krizni štab je takoeći raspušten, dr Kon je juče izjavio da nema potrebe da više postoji niti sa se sastaje. Takođe je izjavio da je epidemija možda pri kraju, ali to ne može da kaže javno jer su sledeće nedelje „ključne“. Ali ne one dve odranije, sada do pred kraj oktobra ništa ne možemo da znamo!? 866 osoba zvanično preminulih od „blagog“ omikrona u 7. talasu od početka juna do 20. septembra „nije neki veliki broj“ u odnosu na milion evra koje treba uložiti u dalju izgradnju pogona za proizvodnju vakcine Sputnik V kojom se niko neće vakcinisati osim dr Danice Grujičić. Za to vreme, Portugalija od 7.septembra organizovano vakciniše svoje stanovništvo trećom ili četvrtom dozom novih bivalentnih vakcina i vakcinacijom protiv sezonskog gripa. Istog dana samo u dve ruke. Inače je kod njih sa dve doze vakcinisano 98% stanovništva, a kod nas oko 48%. U Srbiji uglavnom polako umiru i izumiru stariji ljudi. Međutim, danas je na vrlo dramatičan način preminula žena od 50 godina, koja zadnjih deset godina nije išla kod lekara. Ne znam detalje, ali primljena je u bolnicu pre tri dana u kritičnom stanju, a danas preminula. Znamo samo da su d dimeri bili 18 000. Novu bivalentnu vakcinu niko ne spominje. I što bi pored toliko mnogo drugih briga koje Srbiju pritiskaju sa svih strana. „Putuj Evropo …“

BONUS VIDEO: Svet odustaje od mera protiv kovida_ – gost Slavica Plavšić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)