Podeli
antibebi pilule
Foto: Steve Pellegrino / Zuma Press / Profimedia

Šest decenija nakon što se pojavila antibebi pilula i dalje je mnogo nedoumica o tome kako ona deluje na naše telo, koje su nuspojave i da li nam donosi više štete nego koristi. Ginekolog Mima Fazlagić za Nova.rs daje prave odgovore.

“Pilula slavi 60 godina, a kod nas je još uvek potpuno anatemisana. Ljudi se kod nas i dalje jako plaše kad im kažeš – hormon. A sada je era četvrte generacije tableta u odnosu na početak i sada su one sve savršenije. Uz to, ima ih više vrsta, više desetina, i svako može da pronađe onu koja mu najviše odgovara”, priča za portal Nova.rs doktorka Mima Fazlagić, ginekolog.

Ona objašnjava i kako deluje ova kontraceptivna pilula koja je donela revoluciju u oslobađanju seksualnosti i slobodu ženama da odlučuju o svom telu.

antibebi pilule
Foto: Tim Ireland / PA Images / Profimedia

“Osnovni cilj pilule je da spreči ovulaciju. Promenom stanja zida materice sprečava se začeće. Postoje različite kombinacije u sastavu, ali sve one su na bazi sintetičkih hormona koji su slični našim hormonima koji svojim dejstvom menjaju osobine našeg hormonskog ciklusa”, priča doktorka Fazlagić.

Osim ove primarne funkcije, ona izdvaja i druge efekte pilule.

“Recimo, imate pilule koje jačaju kosu i čiste ten, imate pilule koje sprečavaju bolne menstruacije, koje pomažu kod cista kod žena koje imaju policistične jajnike jer blokiraju testosteron. Pomažu i u lečenju endometrioze, a postoje i one s najmanjim hormonina za devojčice.”

Pročitajte još:

Doktorka ipak upozorava da kontraceptivna pilula nije za svakoga i da je baš zato vrlo važno pre upotrebe posavetovati se sa lekarom, koji će i objasniti kako se u toku meseca pije kontraceptivna pilula.

“Ne preporučuje se osobama koje imaju sklonost ka trombozi, embolijama, proširenim venama, pušačima jer oni imaju povišen rizik od tromba. Takođe, svi lekari znaju da pilule ne smeju da koriste žene koje imaju hormonski zavisne tumore, karcinom dojke, recimo.”

Ona se osvrnula i na moguće nuspojave.

“Važno je reći da nije tu lek kriv, već čovek u svom organizmu ima neku mutaciju koja izaziva nuspojavu na određeni lek, pa su moguće nuspojave kao što su moguće i na aspirin. Nije ideja kontracepcije da nam promeni telo, onda je ne bi ni koristili.”

Pored toga, doktorka izdvaja noviju pojavu da starije žene kod nas sve više uzimaju ove pilule.

“Postala je moda da žene u poznim godinama uzimaju kontracepciju da ne bi nastao klimaks. To je i kod nas vrlo rašireno, ali nauka se ne slaže s tim jer su one namenjene ženama u najboljem dobu – do 35-38 godina. A mi kako starimo, naši rizici za cirkulaciju, za krvotok se povećavaju, pa nije isto ako je neko imao rizik za proširene vene, embolije, tromboze do svoje 39. godine i u 50. godini. Nisu isključeni ni moždani udar i srčani napad”, upozorava doktorka.

Zablude

Osim zbog straha od hormona, mnoge žene izbegavaju pilelule jer smatraju da one goje, da od njih više rastu neželjene dlačice…

“Da postoje hormoni koji goje, mi bismo ih inače korstili uz terapiji anoreksije i ne bi nikad imali tu bolest. Dakle, ne može hormon sam po sebi da goji. On može da utiče kod nekoga na zadržavanje tečnosti….”

Zato doktorka kaže da je uvek najvažnije vaše telo.

“Ako vam nešto ne prija, onda vam ne prija i nikad ne treba da to uzimate na silu. To je jedini znak jer mi ne možemo ni da pretpostavimo šta sve može da se desi. Ja sam imala situacije u praksi da se neko požali na nešto što nikad za 35 godina rada prethodno nisam čula.”

View this post on Instagram

A post shared by K Jewell (@makingbabyjewell) on


Tu je još jedna rasprostranjena zabluda – da kontraceptivne pilule leče pilocistične jajnike.

“Kontracepcijom se ne leči policistični jajnik. Kad pijemo kontracepciju, jajnik prestaje da bude policističan, tada je on pošteđen rada i pravljenja brojnih folikula. Ali tako je samo dok se pije hormon. Takođe, baš zato se nekad i za pripremu za vantelesnu oplodnju daje kontracepcija, prosto da smiri rad jajnika da bi žena lakše zatrudnela. I to ruši još jednu predrasudu – dakle, pilula je tu da bi žena lakše zatrudnela, a ne obrnuto, kad prestanemo da ih pijemo.”

Doktorka priča i o navodima da od pilule više rastu neželjenje dlačice.

“Ako, recimo, pijete pilulu koja blokira testosteron, vi zapravo smanjujete rast dlačica. Ali opet, čovek treba da nađe najbolje za sebe.”

Takođe, doktorka Fazlagić ističe da nema vremenskog ograničenja u uzimanju ovih tableta.

“Ranije, kad smo mi počinjali da ih koristimo, tvrdili su da treba praviti pauzu. Sada nauka kaže da je pauza štetna. Kad krenete da pijete pilulu, potreban je period da je telo prihvati kao bilo koji lek, a kada napravite pauzu, pa počnete opet, telo mora iznova da se navikava, što nije dobro. Dakle, možete da je pijete koliko želite, pet, šest godina, pod uslovom da vam prija”, zaključuje doktorka.

Uz druge lekove

Novije studije kažu da antibiotici mogu da ublaže dejstvo kontraceptivnih pilula, pa da treba dodatno paziti tokom seksa ako ne želite bebu.

“Svi lekovi koje pijemo razlažu se preko mikroenzima jetre, pa ako istovremeno uzmete tri leka koji se metabolišu u telu, među kojima su recimo, antibiotik i pilula, dešava se njihova otežana resorpcija. To jetra uglavnom savlada, ali to možemo povezati sa onim kad nam kažu da ne smemo da pijemo antibiotik i alkohol, recimo, jer će se ublažiti dejstvo budući da jetra razlaže i jedno i drugo”, kaže doktorka Mima Fazlagić, ginekolog.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar