Crna Gora
Foto: Shutterstock

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da u skladu sa stabilizacijom epidemiološke situacije u regionu omogući ulazak u Crnu Gori rezidentima svih država regiona kao i rezidentima Sjedinjenih Američkih Država. Objavljeno je i pod kojim uslovima je to moguće.

U predlogu IJZ navodi se da su mere ublažene uz uvažavanje trenutnog nivoa obolevanja od koronavirusa u Crnoj Gori i zemljama okruženja, i nakon konsultacija sa predstavnicima turističke privrede i udruženja hotelijera i ugostitelja.

Vlada Crne Gore večeras je saopštila sledeće:

„Rezidenti Sjedinjenih Američkih Država, Republike Srbije, Republike Kosova, Republike Albanije Bosne i Hercegovine i Republike Severne Makedonije kao i državljani naše zemlje koji su boravili u navedenim državama mogu ući u Crnu Goru uz sledeće uslove:

1. Da poseduju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;

2. Da su testovi izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;

3. Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Obaveza posedovanja testa ne odnosi se na decu do navršene pete godine života.“

Takođe, navodi se da državljani zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru mogu ući u Crnu Goru iz navedenih država (SAD, Srbija, Kosovo, Albanija, BiH i Severna Makedonija) pod jednakim uslovima kao i državljani navedenih.

Takođe NKT je donelo odluku da dosadašnju dozvolu rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i i sl.), do 24:00 produži za sat vremena, do 01:00.

Sve mere stupaju na snagu 15. avgusta 2020. godine u 00:00.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti pozvalo je građane Crne Gore i strance koji borave u zemlji, da se pridržavaju svih epidemioloških mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare