Pad kognitivnih sposobnosti ne znači uvek Alchajmerovu bolest

Zdravlje 15. jan. 202212:12
Podeli:
alchajmer
Foto: SIMON FRASER/MRC UNIT, NEWCASTLE GENERAL HOSPITAL / Sciencephoto / Profimedia

Pad kognitivnih sposobnosti ne znači uvek da se radi o Alchajmerovoj bolesti, kažu stručnjaci.

Na prvi znak kognitivnih problema, ljude često brine da bi moglo da se radi o Alchajmerovoj bolesti, ali naučnici ističu da je pad kognitivnih sposobnosti, za pojedine, deo normalnog starenja.

Tim Univerziteta u Kembridžu uporedio je mozak ljudi sa smanjenom kognitivnom funkcijom koji nisu primetili probleme sa pamćenjem, nazvanih „kognitivno slabima“, sa mozgovima odraslih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem ili Alchajmerovom bolešću kao i sa mozgovima drugih zdravih odraslih osoba.

Mali broj ispitanika, koji su bili deo veće studije Kembridž Centra za starenje i neuronauku, bio je podvrgnut nizu kognitivnih testova, a naučnici su takođe pregledali njihovu moždanu strukturu MRI skeniranjem i moždanu aktivnost drugim testovima, piše N1.

Studija, objavljena u časopisu „JNeurosci“, otkrila je da mozak kognitivno slabih odraslih osoba više nalikuje mozgu zdravih odraslih osoba od mozga odraslih sa Alchajmerovom bolešću ili blagim kognitivnim oštećenjem.

Pročitajte još:

Ipak, na kognitivnim testovima postizali su rezultate poput odraslih osoba sa blagim kognitivnim oštećenjem.

Autori su zaključili da oslabljene kognitivne sposobnosti mogu da budu deo normalnog starenja i nisu uvek rani znak Alchajmerove bolesti.

Zaključili su da lošije kognitivne pokazatelje ne bi trebalo odmah tumačiti kao nedijagnostikovanu Alchajmerovu bolesti.

BONUS VIDEO: Delta soj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar