Foto: Shutterstock

Otkrila nova studija.

Nova istraživanja pokazuju da je konzumiranje velikih količina belog hleba i alkohola povezano s većim rizikom od razvoja raka debelog creva.

Takođe, ista studija je otkrila da je konzumiranje više vlakana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i mangana povezano s manjim rizikom.

Studija, objavljena u časopisu Nutrients, ispitivala je rizik od raka debelog creva povezan s unosom 139 namirnica i hranjivih materija, analizirajući podatke više od 118.000 pacijenata.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Univerziteta Zhejiang u Kini koristili su se podacima britanske Biobanke. Pratili su ispitanike gotovo 13 godina i otkrili 1.466 slučajeva kolorektalnog karcinoma tokom praćenja.

“Otkrili su da su ispitanici koji su razvili rak debelog creva, odnosno kolorektalni rak verovatnije imali određene karakteristike”, piše Medical News Today.

“Na primer, verovatnije je da će biti stariji, imati viši indeks telesne mase (BMI) i baviti se nižim nivoom fizičke aktivnosti.”

Ranije studije povezivale su zdravstvene rizike s prekomernim konzumiranjem alkohola i belog hleba.

Alexey Stiop / Alamy / Profimedia

Dijetetičarka Erin Palinski-Vade, koja nije bila uključena u studiju, rekla je za Fox News:

“Ovi rezultati imaju smisla, jer ishrana bogata jednostavnim šećerima zajedno s prekomernim konzumiranjem alkohola može da poveća rizik od raka, posebno za one koji nose povećani genetski rizik od razvoja raka.”

Ipak, istakla je da postoji više faktora koji određuju rizik od ishrane. Za jednu hranu, poput belog hleba, rekla je da “neće uticati niti narušiti vaše zdravlje”.

Umesto toga, ukupni kvalitet ishrane, tokom vremena, igra sve veću ulogu.

Fox je preneo da je rak debelog creva treća najčešća vrsta raka među odraslim osobama u SAD-u, prema Američkom društvu za rak. Ove godine očekuje se oko 153.000 novih dijagnoza, piše WebMD.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar