Koji je zdraviji - crni ili beli hleb? Foto: Galiya Badykhan / Alamy / Alamy / Profimedia

Hleb je nezaobilazna namirnica koja se koristi u celom svetu.

Postoje različite vrste hleba, ali se najčešće konzumiraju crni i beli hleb.

Stručnjakinja za ishranu Ruči Parmar govori o razlikama između crnog i belog hleba.

Koja je prava razlika?

Iako nema velike razlike u kalorijama, postoji velika razlika u hranljivim materijama. Kada su u pitanju hranljive materije, crni hleb definitivno ima više hranljivih sastojaka od belog. Crni hleb se pravi od delova zrna pšenice: mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje. Beli hleb se, pak, pravi od endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu belu boju.

Sve o crnom hlebu

Crni hleb se pravi od integralnog pšeničnog brašna koje nije prerađeno da bi se uklonile mekinje i klice. Hranljiviji je jer sadrži više vlakana i hranljivih materija od belog hleba. Takođe, crni hleb je bogatiji vlaknima, a sadrži više vitamina B-6 i E, magnezijuma, folne kiseline, mangana, cinka i bakra. Crni hleb je svakako zdraviji i hranljiviji i kaloričan. Nutritivne vrednosti crnog hleba su posebno pogodne za odrasle i ljude koji su fokusirani na gubitak težine.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve o belom hlebu

Beli hleb se pravi od rafinisanog pšeničnog brašna koje se prerađuje da bi se uklonile mekinje i klice. Beli hleb sadrži pšenično brašno koje je „beljeno“ hemikalijama da bi boja hleba bila svetlija. Takođe, rafinisani skrob se dodaje belom hlebu. U poređenju sa tamnim hlebom, ima manje vlakana.

Uvek čitajte etiketu

Da biste utvrdili da li je crni hleb koji konzumirate zdrav ili ne, preporučljivo je da jednostavno proverite sastojke navedene na pakovanju. Ako piše da u njemu ima karamele, to znači da je hleb jednostavno obojen. Ako je u sastojcima prisutno „puno zrno pšenice“, to znači da ima klice i mekinje pšeničnog zrna, prenosi N1.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)