Otkriven novi soj koronavirusa u Južnoj Africi

Zdravlje 30. avg. 202109:33 > 09:45
Podeli:
Korona
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Novi C.1.2 soj koronavirusa koji je identifikovan u Južnoj Africi je, kako kažu naučnici, mutirao više od svih do sada poznatih sojeva.

Novi soj koronavirusa – C.1.2 je pronađen u Južnoj Africi i nekoliko drugih zemalja, i zabrinjava jer bi mogao da bude zarazniji od ostalih i otporan na vakcine, piše u novom istraživanju južnoafričkog Instituta za zarazne bolesti. Istraživanje i dalje očekuje kompletnu recenziju.

Naučnici su prvi put detektovali soj C.1.2 u maju ove godine, zaključivši da je ‘naslednik’ soja C.1, što je čudno pošto je C.1 poslednji put detektovan u januaru. Novi soj je ‘značajno mutirao’ u poređenju sa C.1 i i te kako je odmakao u mutaciji u odnosu na originalni virus koji je otkriven u Vuhanu, kao i od svakog dalje otkrivenog soja.

PROČITAJTE JOŠ:

Studija je otkrila dosledno povećanje broja genoma C.1.2 u Južnoj Africi na mesečnom nivou, koji je porastao sa 0,2% genoma u maju na 1,6% u junu, a zatim na 2% u julu, slično povećanju sa postojećim beta i delta sojevima.

Naučnici su dodali da su potrebne dalje analize da bi se razumeo tačan uticaj mutacija i utvrdilo da li novi soj ima „konkurentsku prednost“ u odnosu na delta soj.

***
Bonus video: Biljke za jačanje imuniteta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar