Klinickom centru Vojvodine je urucena donacija respiratora Foto:TANJUG/ JAROSLAV PAP

Tokom poslednjih dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuje, a profesorka Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, pojasnila je koji pacijenti najčešće završavaju na intenzivnoj nezi.

„U KC Vojvodine trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintezivne“, rekla je za RTS Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

Prema njenim rečima, trenutno je među hospitalizovanim pacijentima najviše onih koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije, ali ima i slučajeva da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.

Pročitajte još:

„Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Nijedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan“, ističe dr Stokić i upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom.

„Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komobiditrete i nije bio vakcinisan“, rekla je Stokić.

***
Bonus video: Vakcina Moderna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)