Najavljeno je da bi do maja u Srbiju trebalo da stigne lek protiv korone - Bamlanivimab. O kakvom je medikamentu reč i može li on da bude preventiva kovidu - odgovor je dao gost jutarnjeg programa televizije Nova S "Probudi se" doktor Nikola Ivica. On je istraživač na američkom univerzitetu u Masačusetsu i tvrdi da bi ovaj lek nekim pacijentima može da spasi život.

„U pitanju su antitela koja se vezuju za koronavirus i neutrališu ga u njegovom inficiranju“, objašnjava Ivica i ističe da ovaj lek nipošto nema isti efekat kao vakcina koja utiče na proizvodnju antiteta.

Sagovornik Nevene Madžarević precizira da je u pitanju lek koji se daje infuzijom, i prima se šest grama antitela u periodu od tri sata. Lek se uzima u kliničkim uslovima i nije prilagođen za slobodnu upotrebu.

„Terapijski efekat je da se smanjuje nivo virusa, ali efikasnosti nema kada je nivo virusa u telu već previsok. Ovaj lek ne primaju pacijenti sa najtežom kliničkom slikom i na kiseoničkoj terepiju, za njih nema efekta. Lek bi trebalo da primaju grupe sa visokim rizikom – pacijenti sa dijabetesom, gojazni i starije osobe. Njima se daje pre nego što pokažu simptome bolesti, da se ne bi razvila teža klinička slika“, objašnjava Ivica.

Cena ovog leka koji je primio i nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp je između 1.000 i 2.000 dolara.

„Nekim pacijentima ovaj lek može da spasi život. Ipak, vakinacija i građenje kolektivnog imuniteta jedino mogu da stanu na put epidemiji“, zaključuje Ivica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram