Srđan Pešić Foto:Nova S

Doba pandemije navodi ljude da isprobaju sve za šta se čuje da deluje, posednja vest koja se pojavila jeste da neki građani Srbije, u cilju da spreče oboljenje od koronavirusa ili da preventivno deluju, koriste lek Ivermektin. Reč je o leku koji se između ostalog koristi za lečenje šuge i parazita kod životinja i ne nalazi se u protoklu lečenja kovid pacijenata u Srbiji. Sa druge strane, hvai ga Savez američkih lekara. O čemu se zaista radi u emisiji "Među nama" govori klinički farmakolog Srđan Pešić.

Upitan šta misli o korišćenju tog leka, Pešić je rekao da nije novost da mi imamo informacije o tome da sami pacijenti ili u dogovoru sa svojim lekarima koriste ovaj lek, jer negde krajem prošle godine to je bila udarna vest i u naučnim časopisima.

„Lek Ivermektin je inače stari lek koji postoji na tržistu od 1975 godine. To je antiparazitni lek i koristi se za lečenje raznih parazita i kod čoveka, ne samo životinja. Nažalost, u Srbiji ga nemamo u tom obliku za humanu medicinu, ali vremenom postoji zakonska mogućnost da se on nabavi i da se galenski pakuje za ljudsku upotrebu“, rekao je Pešić.

On je istakao da je krajem prošle godine grupa lekara iz 15 američkih bolnica dala nekoliko kliničkih studija koje su pokazale da Invermentin može biti uspešan. To je bio povod da se taj lek, bez neželjenih efekata, uvrsti u protokol lečenja kovida u 15 američkih država i tri ili četiri u Evropi.

O čemu je još govorio Srđan Pešić pogledajte u video prilogu:

Komentari

Svi komentari (0)