mikrotalasna
Foto: Ronalds Stikans / Panthermedia / Profimedia

Da li je taj strah opravdan?

Da li mikrotalasna pećnica zaista zrači, pa može da nam naškodi ako je koristimo i da li može da ikako izmeni jelo koje podgrevamo, za naš portal je otkrio fizičar Bećko Kasalica.

Mnogi od nas u kuhinji imaju mikrotalasnu koja odlično dođe kad treba očas posla podgrejati ručak. Ipak, uz ovaj koristan aparat vezuju se razne nedoumice, pa se mnogi plaše da li mikrotalasna zrači, tj. da može da nam naškodi ako smo u njenoj blizini baš zbog tih svojih mikrotalasa.

Pročitajte još:

Da li je taj strah opravdan, govori Bećko Kasalica sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„To su komercijalni proizvodi i trebalo bi da su prošli sve testove koji se tiču zdravlja ljudi. Talasi su unutar pećnice i mi im nismo direktno izloženi, tako da mikrotalasne pećnice u principu nisu opasne“.

U prevodu, bilo bi opasno da smo direktno izloženi zracima u mikrotalasnoj pećnici, ali pošto nije tako, trebalo bi da smo bezbedni.

Udaljite se malo dok radi

Ipak, Kasalica upozorava na oprez.

„I ja imam mikrotalasnu u kući. Međutim, deci i ukućanima kažem da se sklone od nje dok radi nakon što je uključe, prevencije radi. Bolje da budu malo udaljeni od nje, nego da baš direktno uz nju stoje i čekaju da se jelo podgreje. Naime, i dalje pamtim reči svog starog profesora koji je govorio kako to potencijalno može da bude opasno po reproduktivne organe jer su oni otprilike tu u nivou pećnice ako stojimo pored nje dok radi. Tako da ne bih to preporučio.“

Bećko Kasalica govori i na kom principu mikrotalasna funkcioniše, tj. kako utiče na hranu dok je zagreva i ima li tu razloga za strah.

„Mikrotalasi iz ove pećnice su po svojoj prirodi elektromagnetni talasi koji deluju tako što pospešuju molekule vode iz hrane na rotaciju i tako greju te molekule i ujedno i celo jelo. Faktički, vi u njoj možete da zagrejete sve što sadrži vodu u sebi. Tada se molekuli vode rotiraju, greju i vi imate podgreano jelo.“

Hrana je u mikrotalasnoj bezbedna

Kasalica priča da li je u tom procesu moguće nešto što nije zdravo po nas, da li se hrana nekako zrači, što može da nam naškodi.

„Ne, to nisu energije koje mogu da promene strukturu hrane. To su samo talasi koji zagrevaju vodu i samim tim celo jelo.“

Dakle, sa mikrotalasnom, sudeći prema našem sagovorniku, možemo da budemo mirni, ali da gledamo da joj nismo previše blizu dok radi.

„Svi ti aparati iole novije generacije su po pravilu bezbedni jer su prošli brojne kontrole. Nije to od juče. Pritom, ozbiljne firme ih prave. Takođe,, ako još malo razmislimo, i mobilni telefoni nas donekle pomalo zrače, pa ih koristimo toliko sati na dan. Civilizacijski je tako i, prirodno, ne možemo bez elektronke, ali treba naći meru u svemu“, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Kako pesticidi utiču na zdravlje?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar