Od raka dojke umrlo 139 Kragujevčanki

Podeli:
rak dojke kragujevac
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji je vodeća maligna bolest kod žena, podjednako u bogatim kao i u zemljama u razvoju. Povodom obeležavanja ovog dana, kragujevačko Udruženje za edukaciju i podršku ženama u borbi protiv raka dojke "Volja" podsetilo je na neophodnost preventivnih pregleda i dostupnost adekvatne terapije. Koliko je bolest opasna i smrtonosna, Udruženje je potkrepilo zvaničnim podacima, prema kojima je u Kragujevcu tokom 2019. godine preminulo 139 žena.

Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuju da su u Srbiji registrovane 4.304 novoobolele žene, dok su bitku sa rakom dojke izgubile 1.693 žene kod kojih je dijagnostikovana bolest.

Kragujevačko Udruženje „Volja“ ukazuje da je rano otkrivanje tumora, uz brzu i dostupnu terapiju ključno za izlečenje, kao i dug i kvalitetan život žena lečenih od raka dojke.

Pročitajte još:

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje u tom gradu, samo u 2019. godini bitku sa ovom bolešću izgubilo je 139 Kragujevčanki, a trenutno je još stotine žena u procesu lečenja ili dijagnostikovanja promena na svojim dojkama.

„Svаkа оsmа dо dvаnаеstа žеnа imа rizik dа оbоli оd kаrcinоmа dојkе. Žеnе mоgu dа оbоlе u svim živоtnim dоbimа, аli sе sа gоdinаmа stаrоsti pоvеćаvа rizik оd оbоljеvаnjа. Podizanje svesti o prevenciji i ranom lečenju dovodi do izlečenja u preko 90 odsto slučajeva. Ukoliko do bolesti dođe, neophodna nam je brza dijagnostika i dostupnost inovativnih lekova za lečenje i izlečenje karcinoma“, navode u Udruženju „Volja“.

Zbog epidemije koronavirusa i izmenjenog režima rada u Kliničkom centru, „Volja“ je otvorila mejl za stručne konsultacije ([email protected] ), a na sva pitanja odgovaraće lekari specijalisti, članovi stručnog veća Udruženja.

Putem tog mejla obolele žene mogu da pošalju svoju dokumentaciju ili rezultate, postavljaju pitanja, kao i da od izlečenih članica dobiju savete i iskustvenu podršku o procesima i fazama lečenja kroz koje su prošle.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar