Endi Vorhol
Endi Vorhol; Foto: Adam Scull / Newscom / Profimedia

Jako je važno unositi dosta tečnosti, međutim...

Skoro 50 godina nakon što je preminuo, doktori tvrde da je misteriozna smrt Brusa Lija mogla biti uzrokovana ispijanjem previše vode.

„Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti da se izluči dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. Ovo može dovesti do hiponatremije, cerebralnog edema (oticanja mozga) i smrti u roku od nekoliko sati ako se višak vode ne podudara sa izlučivanjem vode u urinu, što je u skladu sa vremenskom linijom Lijeve smrti“, naveli su u izveštaju, a naglasili da je u tomn slučaju Li morao da popije znatno veće količine vode od uobičajenih. Navodno su još neki faktore mogli da doprinesu – upotreba kanabisa mogla je da pojača žeđ, a Lijeva supruga izjavila je da je bio na tečnoj dijeti.

Takođe poznata kao intoksikacija vodom, hiponatremija se razvija kao rezultat previše vode u telu – što može izazvati otok na mozgu, a Daily Mail podseća i na druge slučajeve smrti koji su navodno uzrokovani prevelikom količinom vode u organizmu.

Aritmija koja je ubila Endija Vorhola

Ikona pop kulture Endi Vorhol je u februaru 1987. godine, sa 58 godina, otišao na rutinsku operaciju žučne kese i – preminuo od iznenadne postoperativne aritmije (nepravilni otkucaji srca. Njegova porodica je kasnije tužila bolnicu zbog neadekvatne nege, tvrdeći da je aritmija uzrokovana neadekvatnom negom i intoksikacijom vodom. Advokat Brus Klark rekao je 1991. da je Vorhol umro „praktički bez nadzora“ i da su ga lekari „pretrpali tečnostima“ što je izazvalo unutrašnji pritisak.

Popila ekstazi sa sedam litara vode

Lea Sara Bets iz Eseksa umrla je sa 18 godina, 16. novembra 1995. nakon što je uzela tabletu ekstazija, a zatim popila oko sedam litara vode. Lea je popila veliku količinu tečnosti u periodu od 90 minuta, četiri sata kasnije pala u komu, a umrla pet dana nakon što je primljena u bolnicu. Istraga je utvrdila da njenu smrt nije izazvala tableta ekstazija, već nenormalna količina vode koju je popila, što je izazvalo otok na mozgu. Međutim, tableta ekstazija je mogla da smanji njenu sposobnost mokrenja, pogoršavajući intoksikaciju vodom. „Da je Lea samo uzela ekstazi, možda bi preživela. Da je samo toliko vode popila, preživela bi“, rekao je toksikolog.

Pročitajte još:

Istrčao maraton i kolabirao

Dejvid Rodžers, 22-godišnji fitnes instruktor, umro je nakon Londonskog maratona 2007. godine. Dejvid, koji je trčao stazu od 42 km, kolabirao je na kraju trke i preminuo u bolnici „Charing cross“. Taj maraton je bio najtopliji u 27-godišnjoj istoriji događaja, a Davidova smrt je usledila pošto su se organizatori trke suočili sa kritikama zbog ponestajanja zaliha vode. Međutim, kasnije se ispostavilo da je trkač u stvari umro od intoksikacije vodom nakon što je popio previše vode.

Takmičila se u ispijanju vode

Majka troje dece imala je samo 28 godina kad je pronađena mrtva 2007. godine, nakon što je popila skoro osam litara vode na kalifornijskom radio takmičenju. Dženifer Strejndž iz Sakramenta umrla je od akutne intoksikacije vodom nakon izazova u kojem su se takmičili ko može da popije najviše vode bez odlaska u toalet. Dženifer se u početku šalila što se od toliko vode nadula tako da „ponovo izgleda trudno“, ali se kasnije požalila na bol u želucu i glavobolju. Povraćala je pre nego što je krenula kući..Tog popodneva je pronađena mrtva, a porota je proglasila operatera radio stanice odgovornim za Dženiferinu smrt.
***

Bonus video: Voda koja usporava starenje

Komentari

Svi komentari (0)