Novo istraživanje: Kako vakcina deluje na T-ćelije

Zdravlje 11. apr 202115:40 > 15:42
Podeli:
Kragujevac studenti vakcinacija
Vakcinacija studenata Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Deset dana nakon prve doze vakcine 80 odsto ljudi razvije antitela. Paralelno, 100 odsto vakcinisanih razvije specifične T-ćelije za odbranu od koronavirusa, pokazuje novo istraživanje.

Mada su velika nada u borbi s koronavirusom, test na T-ćelije ne može svako da radi, i ne treba. Ipak, izgleda da bar oni koji su primili neku od mRNK vakcina mogu da računaju na njih i pre nego na antitela.
Ispitivanje razvoja antitela i T-ćelija posle vakcine obuhvatilo je grupu od 20 zdravstvenih radnika nakon prijema prve doze Fajzerove vakcine. Rađene su im serološka i analiza T-ćelija 7. i 10. dana od vakcinacije, kako bi se proverio imuni odgovor koji je telo razvilo u tom kratkom periodu.
Ispostavilo se da su „specijalizovane“ T-ćelije otkrivene već 10 dana nakon prve doze vakcine, za razliku od antitela koja se u tom trenutku uglavnom još nisu mogla detektovati. Naime, Fajzerova vakcina se pokazala 95 odsto efikasna nedelju dana nakon druge doze, a počinje da „radi“ 12 dana posle prve doze.
Ipak, novi nalazi sugerišu da i pre toga možemo da računamo na odgovore T-ćelija, koje deluju tako što “pamte” virus i ubijaju patogene kad ih ponovo prepoznaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar