Novi soj korone uplašio naučnike – iako je potvrđeno samo 10 slučajeva

Zdravlje 25. nov. 202110:19 > 10:47
Podeli:
Prvi slučaj u Bocvani
Prvi slučaj u Bocvani; Foto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia

Novi soj koronavirusa otkriven je u novembru, data mu je šifra B.1.1.529 i za sada je zabeležen kod svega deset pacijenata. Međutim, stručnjaci su u strahu pred činjenicom da on sadrži čak 32 mutacije.

Novi soj je prvi put detektovan u Bocvani, gde su dosad otkrivena tri slučaja. Još šest je potvrđeno u Južnoj Africi, a jedan u Hong Kongu, kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike. Iako je dosad samo 10 potvrđenih slučajeva, naučnici su zabrinuti jer novi soj kovida nosi „ekstremno veliki broj“ mutacija zbog čega može da izazove nove talase bolesti, piše The Guardian.

Naime, B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, koji većina vakcina koristi da podstakne imuni sistem protiv kovida. Te mutacije mogle bi virusu da povećaju sposobost širenja, kao i da otežaju imunim ćelijama da ga prepoznaju i „napadnu“.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Kembridžu, kaže da je otkrio da su dve mutacije na B.1.1.529 povećale infektivnost i smanjile prepoznavanje antitela.

Pročitajte još:

„Takve mutacije su svakako razlog za zabrinutost“, rekao je on. „Međutim, ključno svojstvo virusa koje je nepoznato je njegova zaraznost.“

Profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu, rekao je da se veliki broj mutacija u ovom soju očigledno akumulirao u „jednom naletu“, što sugeriše da je virus evoluirao tokom hronične infekcije kod osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, verovatno nelečenog pacijenta sa HIV-om.

„Teško je u ovoj fazi predvideti koliko taj soj može biti prenosiv. Za sada bi trebalo pažljivo pratiti i analizirati, ali nema razloga za preteranu zabrinutost osim ako ne počne da raste u bliskoj budućnosti“, rekao je Balu.

***

Bonus video: Dr Radovanović: Zašto treba da se vakcinišete iako opet možete da se zarazite

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar