Norveška: Vakcine rizične za jako stare i bolesne

Zdravlje 15. jan. 202114:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Vakcine za kovid 19 mogle bi da budu previše rizične za teško bolesne ljude koji imaju preko 80 godina, stiže upozorenje iz Norveške.

Norveški zvaničnici objavili su da su 23 osobe umrle u zemlji kratko vreme nakon što su primile prvu dozu vakcine. Rezultati obdukcije sugerišu da su uobičajeni neželjeni efekti vakcina mogli da doprinesu ozbiljnim reakcijama kod slabih starijih ljudi, objavila je Norveška agencija za lekove, prenosi Bloomberg.

„Za one najosetljivije, čak i relativno blagi neželjeni efekti vakcine mogu da imaju ozbiljne posledice“, navodi Norveški institut za javno zdravlje, dodajući da za one koji su već mnogo stari i smrtno bolesni „korist od vakcine može biti neznatna ili nebitna.“

Pročitajte još:

Ovi zaključci, naravno, ne bi trebalo da mlađe i zdravije ljude odvrate od vakcinacije, ali jesu važni u praćenju bezbednosti vakcina.

Emer Kuk, novi šef Evropske agencije za lekove, rekao je da je praćenje bezbednosti kovid vakcina, posebno onih koje se oslanjaju na nove tehnologije kao što je mRNA, jedan od najvećih izazova nakon što se vakcine stave u široku upotrebu.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar