Zagađenje
Foto: Andrew Catta / Alamy / Alamy / Profimedia

Protiv zagađenja se možete boriti i ishranom - novo istraživanje pokazuje da konzumiranje ribe poništava negativne efekte koje prljavi vazduh ostavlja na mozak.

Svi se sećamo užasnog perioda u januaru i martu ove godine kada je Beograd bio najzagađeniji grad na svetu. Mnogi su tada u panici kupovali prečiščevače vazduha, ali izgleda da nas od štetnog efekta zagađenja može zaštiti i ono što jedemo.

Konzumiranje više od jedne do dve porcije ribe ili školjki nedeljno sprečava štetne efekte zagađenja vazduha na mozak, posebno kod starijih ljudi, pokazalo je istraživanje koje je objavljeno u časopisu Neurology.  U pitanju je izdanje iza kojeg stoji Američka akademija za neurologiju.

„Dokazano je da omega-3 masne kiseline smanjuju upale i održavaju strukturu mozga kod starijih ljudi. Takođe je otkriveno da smanjuju oštećenja mozga uzrokovano neurotoksinima kao što su olovo i živa“, rekao je autor studije dr Ka Kahe, profesor epidemiologije na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, u saopštenju za javnost.

View this post on Instagram

? ДОРАДО⠀ самый вкусный и простой рецепт ?⠀ ⠀ Рыба получается очень нежная, сочная и немного подкопченая, при этом с хрустящей корочкой.⠀ ⠀ А ещё при запекании в духовке сохраняются все полезные элементы ??⠀ ⠀ Нам понадобится:⠀ ?дорадо (у меня примерно 300-400 гр)⠀ ?пару долек лимона⠀ ?копченая паприка⠀ ?соль⠀ ?оливковое масло⠀ ⠀ ? Процесс приготовления к карусели на видео.

A post shared by РЕЦЕПТЫ | ПП | ВИДЕО (@ksana.food) on

Studija je pratila bele žene starije stare 70 godina koje žive u područjima sa visokim nivoom zagađenja vazduha. One koji su imali najnižu razinu omega-3 masnih kiselina u krvi imali najprimetnije „oštećen“ mozak.

Da bi sproveli studiju, istraživači su izračunali koliko ribe žene konzumiraju u proseku svake nedelje, a onda su izmerili količinu omega-3 masnih kiselina u krvi i odredili prosečno izlaganje zagađenju vazduha na osnovu njihovih kućnih adresa. Zatim su nad učesnicima sproveli skeniranje mozga kako bi im izmerili područje hipokampusa, koji je deo mozga povezanog sa pamćenjem, i belu materiju, koja pomaže u slanju signala širom mozga.

Omega-3 kiseline, otkrili su istraživači, mogu sačuvati volumen bele materije i veličinu hipokampusa, i eventualno zaštititi mozak od potencijalnih toksičnih efekata zagađenja vazduha.

Saznajte i:

Vodeći autor studije Čeng Čen, istraživač Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija, rekao je za CNN da je potrebno više istraživanja kako bi se videlo mogu li se ovi rezultati primeniti na široj populaciji.

„Naša studija je jedna od mnogih koja pruža korisne uvide o zdravom načinu života, poput zdrave ishrane, kako bi se smanjili štetni uticaji zagađenja vazduha. Opšta populacija još uvek mora da sledi opšte preporuke vlade. Ali mogu reći da vrlo mali porast omega-3 ili unosa ribe može biti od koristi“, rekao je Čen.

Masna riba koja se peče, poput lososa, skuše, sardine i tune, neki su od najboljih izvora omega-3. Nažalost, pržena riba se ne raćuna jer prethodna istraživanja pokazuju da duboko prženje oštećuje omega-3 masne kiseline u njoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar