Muškarac, posao, umor, iscrpljenost
Foto: Shutterstock

Neurološkinja dr Vendi Suzuki, sa Univerziteta Njujork, tvrdi da se anksioznost može koristiti za jačanje vaše fizičke i emocionalne otpornosti, poboljšanje vaše socijalne inteligencije i kreativnih veština.

Dr Suzuki je za Daily Mail podelila svoje ključne savete koji će vam olakšati borbu s anksioznošću.

Prepoznajte šta vam izaziva anksioznost

Zapišite svojih pet najvećih okidača anksioznosti po redosledu jačine. Pored svakog zapišite najnoviju situaciju, misao ili sećanje koje su izazvale anksioznost. Zatim, za svaki pokretač, napišite kako se osećate.

Razmislite zašto ste se tako osećali. Da li ste anksioznost zbog novca nasledili od svojih roditelja? Da li vaša socijalna anksioznost potiče od incidenta u školi?

Sada preformulišite taj negativni događaj ili verovanje. Možete li da prihvatite da je epizoda sa školskim nasilnikom bila jednokratan događaj? Možete li negovati uverenje da je novca u izobilju?

Foto:Shutterstock

Preobrazite svoje brige

Većina nas ima gomilu briga koje nas muče. Ali studije pokazuju da vizualizacija pozitivnog ishoda daje povećanu sposobnost da se nosite sa problemima.

Pročitajte još:

Setite se jedne od vaših uobičajenih briga („Ja sam loš u javnom govoru“). Provedite pet minuta fokusirajući se samo na svoje disanje.

Zatvorite oči i zamislite pozitivan ishod brige (svi vam govore da je to bio najbolji govor koji su ikada čuli). Recite naglas šta je pozitivan ishod („nakon mog razgovora svi će mi čestitati“).

Akcioni plan za svaki slučaj

Umesto da se osećate blokiranim anksioznošću, pokušajte da svoje brige usmerite u akciju. Razmislite o cilju i zapišite svoje strahove o tome, navodeći sve moguće zamke i negativne scenarije.

Navedite radnje koje možete preduzeti da biste rešili svaku stavku.

Trebalo bi da dođete do tačke gde ćete pobediti tremu jer tačno znate šta možete da uradite u svakom slučaju.

Iskoristite nervozu da podstaknete kreativnost

Loša anksioznost može ugasiti kreativnost. Klasičan primer je blokada koju doživaljavaju pisci. Međutim, bolne emocije često mogu podstaći kreativnost, primoravajući vas da kopate dublje kako biste pronašli rešenja.

Pokušajte da se fokusirate na to kako se osećate zbog anksioznosti. Ako poričete anksioznost, propustićete priliku da je iskoristite za nešto dobro. Treba da se naviknete na osećaj i prepoznate da ga možete preživeti. Tada možete odlučiti kako da postupite.

Skriboman
Foto: Shutterstock

Empatija je vaša supermoć

Ako vam anksioznost izaziva loša sećanja, setite se nekoga kome ste zahvalni. Pošaljite poruku zašto ste im zahvalni. To će biti cenjeno i ojačaće vaš odnos sa tom osobom.

Pročitajte još:

Stavite svoje novčane brige u perspektivu tako što ćete donirati za dobar cilj.

Pošaljite tri prijateljske poruke da biste se pozdravili ili postavili pitanje. Da li znate kako je dobar osećaj dobiti neočekivanu poruku od prijatelja? Obratite pažnju na to kako se osećate ako dobijete odgovor.

Smirite svoje brige oko posla tako što ćete zamoliti nekog starijeg da vam bude mentor i savetnik.

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)