Nemačka komisija: Vakcinisati samo decu u rizičnim grupama

Zdravlje 08. jun. 202112:22
Podeli:
vakcinacija dece
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Prema nemačkom Institutu Robert Koh, deca koja nisu u riziku od težeg oblika kovida ili nisu u kontaktu sa rizičnim grupama za sada ne bi trebalo da budu vakcinisana.

Da li bi sva deca za čiju starosnu grupu postoje odobrene vakcine trebalo da budu vakcinisana protiv virusa Sars-CoV-2? Austrijski komitet za vakcinaciju to preporučuje. Nemačka komisija za vakcinaciju to smatra malo složenijim pitanjem, što se vidi iz njihove rezolucije koja je objavljena u nemačkim medijima.

Komisija, sa sedištem na nemačkom Institutu Robert Koh (RKI), preporučuje vakcinaciju protiv korone samo za decu koja pate od određenih bolesti. Preporuka se takođe odnosi samo na vakcinu kompanije Bajontek/Fajzer, koja je odobrena za decu.

Pročitajte još:

Posebni rizici za teške oblika kovida 19 kod dece i adolescenata do 17 godina uključuju gojaznost i određene bolesti imunog sistema. Stručnjaci takođe preporučuju vakcinaciju za adolescente koji pate od srčane insuficijencije. Visok krvni pritisak, plućne bolesti, Daunov sindrom, oštećena funkcija bubrega, tumorske bolesti ili hronično zapaljenje nervnog sistema takođe mogu biti razlozi za vakcinaciju dece od 12 do 17 godina, navodi se u dokumentu .

Važno je i okruženje. Vakcina se takođe preporučuje deci koja žive u domaćinstvu sa ljudima koji su u riziku od teškog oblika kovida 19.

Za svu ostalu decu se kaže: „Upotreba Fajzer vakcine kod dece i adolescenata starosti 12-17 godina bez prethodnih bolesti trenutno se generalno ne preporučuje“.

Vakcinacija dece Izrael
Vakcinacija dece u Izraelu Foto:JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Slučaj vakcinacije jednog devetogodišnjeg deteta u Bavarskoj trenutno izaziva pometnju u Nemačkoj. Prema navodima policije, devojčica je „slučajno“ vakcinisana u centru za vakcinaciju u Bobingenu u bavarskom okrugu Augsburg. Otac deteta podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih, rekao je u utorak portparol policije.

„Treba proveriti ko je bio uključen u vakcinaciju prošle subote i kako je moglo doći do slučajne vakcinacije“, rekao je on.

To dete se oseća dobro. Prema izveštajima medija, otac je zapravo imao zakazanu vakcinaciju, a njegova ćerka ga je pratila. Doktor za vakcinaciju pitao je devojčicu da li se plaši injekcija. Kada je lekar dezinfikovao nadlakticu deteta, otac je to i dalje doživljavao kao zabavu. Ali onda je lekar devojčicu vakcinisao Fajzer cepivom, koje je u EU odobreno za decu stariju od 12 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar