Sunce
Sunce utiče na strasti; Foto: Andor Bujdoso / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad je sunce u letnjim mesecima, boljeg ste raspoloženja, više vremena provodite napolju, a vaš seksualni nagon takođe se može pojačati. Jeste li se ikada zapitali zašto?

Jedan od razloga za povećanje libida mogao bi biti taj što imate više hormona sreće koji cirkulišu u vašem sistemu zahvaljujući vitaminu D koji dobijate izlaganjem suncu, piše Heath Digest.

“Ljudi imaju tendenciju da pretpostave da je SAP (sezonski afektivni poremećaj) uzrokovan tmurnom tamom kratkih zimskih dana, ali zapravo ti kratki dani i više vremena u zatvorenom prostoru ne znače samo tamnije nebo; to takođe znači da dobijate manje vitamina D, a time i manje dopamina i serotonina”, objasnila je lekarka s Harvarda, dr Sara Gotfrid.

Vaše telo prolazi kroz složen proces korišćenja sunčevih UVB zraka za proizvodnju 7-dehidroholesterola koji se zatim pretvara u vitamin D3, prema Allo Health. Kada ovaj vitamin D3 dospe u vašu jetru, prolazi još jednu promenu i postaje vitamin D.

Serotonin, neurotransmiter koji je povezan s regulacijom raspoloženja, povećava se kada vitamin D kruži vašim sistemom. Osim toga, na funkciju dopamina utiče nedostatak vitamina D. Kada dođe do poremećaja u funkcionisanju vašeg centra za zadovoljstvo i nagrađivanje, vaš seksualni život može da pati.

Postoji i direktniji način na koji nedostatak vitamina D može uticati na vaše aktivnosti u spavaćoj sobi.

Pročitajte još:

Nizak seksualni nagon, i kod muškaraca i kod žena, povezan je s nedostatkom vitamina D. Kod muškaraca, povećanje nivoa testosterona u pozitivnoj je korelaciji s dobrim seksualnim nagonom. Kod žena je nizak nivo estrogena povezan s niskim libidom.

Prema studiji iz 2010. objavljenoj u časopisu Clinical Endocrinology, dovoljne količine vitamina D povezane su s višim nivoima testosterona. Studija iz 2018. objavljena u časopisu Endokrynologia Polska otkrila je da uzimanje dodataka vitamina D povećava seksualnu želju kod žena.

Manjak vitamina D ne utiče samo na vaš seksualni nagon. Vaginalno zdravlje, plodnost, pa čak i erektilna disfunkcija povezani su s nedostatkom vitamina D.

Sada kada znate koliko je vitamin D važan za vaš seksualni život, možda biste želeli da znate i o nekim od neočekivanih uzroka nedostatka vitamina D, od kojih je glavni nedovoljno izlaganje suncu. Vaša starost, boja kože i zdravstvena stanja takođe imaju uticaja, prenosi N1 Hrvatska.

Stručnjaci se slažu da je velika greška koju verovatno pravite s vitaminom D to što mislite da ga možete dobiti iz samo jednog izvora. Uz izlaganje sunčevoj svetlosti kad god je to moguće (pri čemu treba izbegavati rizik za kožu), dobro je uključiti hranu bogatu vitaminom D u svoju ishranu — poput lososa, tune, skuše, mlečnih proizvoda, obogaćenih žitarica, žumanaca, crvenog mesa i jetre.

Većina nas ne dobija potrebnu količinu vitamina D, iako se raspravlja koliko je to tačno. Dok je Institut za medicinu taj broj stavio na 600 međunarodnih jedinica (IU) dnevno za mlade odrasle osobe i 800 IU dnevno za one starije od 70 godina, Endocrine Society preporučuje 1500 do 2000 IU vitamina D, po klinici Mayo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar