Oprezno sa melatoninom.

Umor, manjak pažnje, neraspoloženje – svako od nas je makar jednom osetio sve probleme koje sa sobom nosi nesanica.

Pritom, procenjuje se da oko 30 odstot ljudi hronično pati od nesanice. Zato se postavlja pitanje koliko u svemu može da pomogne melatonin.

O otme je govorila dr Katarina Bajec u Jutarnjem programu Probudi se Televizije NOVA S.

„Melatonin je satić koji govori kad je vreme za spavanje. To je hormon koji se luči u mozgu i direktno je povezan sa količinom svetlosti kojoj smo izloženi. Kada sunce zađe, on se polako luči. Njegova maksimalna količina je između dva i četiri sata ujutru i smanjuje se kako kreće da sviće.“

Pročitajte još:

Kao pomoć za nesanicu postoje i suplementi sa melatoninom, ali sa njima treba jako oprezno.

„Melatonin jeste prirodna supstanca, sintetski je u suplementima, ali treba biti oprezan. Naše telo prirodno stvori oko 0,3 miligrama melatonina i to je sasvim dovoljno da lepo utonemo u san. A za tablete koje su u prodaji kažu da je preporučena doza oko jedan miligram. Međutim, od tog sinetskog melatonina naše telo apsorbuje negde oko 15 odsto, tako da se to poklapa. Generalno, maksimalna doza je 10 miligrama, ali to se odnosi na Ameriku koja je jedina zemlja gde su dozvoljene tako velike doze. Pritom, vrlo je važno melatonin uzimati postepeno, početi npr od 0,5 miligrama, u dogovoru s lekarom, pa da se vidi da li pomaže. I ne treba ga uzimati u kontinuitetu, samo ograničeno. Kada se postigne poboljšanje, onda se pravi pauza“, kaže dr Bajec.

Ona ističe da se javlja poremećaj sna baš ako se pretera sa količinom melatonina. Stvara se kontraefekat što onda produbljuje problem s nesanicom,a ne rešava ga.

O čemu je još doktorka govorila i koji su zapravo uzroci nesanice, pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Šta je „bolest dokolice“?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram