Naučnik odgovorio na teoriju o vakcini i čipovanju

Zdravlje 30. nov. 202014:56 > 14:58
Podeli:
ruska vakcina za koronu
Foto: Matyas Borsos/Hungarian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ruska vakcina protiv Kovid-19 "Sputnjik V" ne sadrži komponente koje se koriste za mikročipovanje ljudi, izjavio je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju univerziteta "Sečin" Vadim Tarasov.

Prema njegovim rečima, tehnologija uvođenja čipova kroz vakcinu trenutno ne postoji, preneo je Sputnjik.

„Naravno, nije bilo nikakvog čipovanja, ništa slično nije rađeno“, naveo je on i dodao da je to u osnovi nemoguće, jer kao deo stvaranja vakcine trenutno ništa tako slično ne postoji.

„Vakcina nije ništa više nego vakcina, koja je napravljena na poznatoj platformi, iz poznatih elemenata, koja ne mogu da vrše čipovanje ili da započnu bilo kakve zavereničke radnje“, naglasio je Tarasov i dodao da ona samo može da pruži sigurnost od kovida.

Pročitaj i:

Na konferenciji organizovanoj uz podršku portala Stopkoronavirus.ru, Tarasov je razbio još jedan mit vezan za vakcinu protiv Kovid-19 navodeći da „Sputnjik V“ ne sadrži genetski modifikovane elemente, koji se obično nazivaju GMO, već sadrži komponente koje oponašaju antigene prisutne u Kovid-19.

Naučnik je podsetio da je proučavanje strukture virusa bilo neophodno kako bi se razumelo koji antigeni izazivaju imuni odgovor i kako bi oni bili reprodukovani u vakcini.

„To je ono što omogućava da vakcina deluje i omogućava pokretanje imunološkog odgovora. Ovde nema genetski modifikovanih elemenata. Nema potrebe za strahom zbog ovoga“, rekao je Tarasov.

Prethodno je šef Odeljenja za opštu virusologiju u Saveznom istraživackom centru za istraživanje i razvoj imunobioloških proizvoda „Čumakov“ Ruske akademije nauka Georgi Ignatjev, takođe, izjavio da vakcina koju je razvio njegov centar ne sadrži čip.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar