Foto: larisa stefanuyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako vas muči nesanica...

Više izlazaka na sunčevo svetlo tokom dana može dovesti do lakšeg uspavljivanja tokom noći, pokazuje nova studija koja je otkrila vezu između godišnjih doba i promena u obrascima spavanja.

Dok studija otkriva da je broj sati sna tokom leta, jeseni i proleća bio sličan, u zimskim su mesecima učesnici istraživanja odlazili na spavanje kasnije uveče i budili se kasnije ujutro, piše Science alert, a prenosi N1 Hrvatska.

Pročitajte još:

U skladu s ranijim istraživanjima, tim koji stoji iza nove studije smatra da manje izlaganje svjtlosti tokom dana može biti odgovorno za promene u našem telesnom satu koje onda znače da smo manje spremni za spavanje kada dođe noć.

„Naša tela imaju prirodni cirkadijalni sat koji nam govori kada da spavamo noću“, kaže biolog Horatio de la Iglesia i dodaje da „ako ne budete dovoljno izloženi dnevnoj svetlosti, to će pomaknuti početak sna noću”.

Foto:Shutterstock

U studiji je učestovovalo 507 studenata postdiplomskih studija, a podaci su prikupljeni između 2015. i 2018. putem monitora koji su nosili na zglobu. Monitori su merili i aktivnost spavanja i izloženost svetlosti.

Tokom zime, učesnici su odlazili na spavanje u proseku 35 minuta kasnije, a budili su se u proseku 27 minuta kasnije nego leti.

Istraživači ukazuju na to da izloženost svetlosti ima različite uticaje na cirkadijalni sat u različito doba dana. Veća je šansa da će izloženost svetlosti uticati na to da zaspite ranije, dok će svetlost noću, čak i iz veštačkih izvora, pomaknuti to vreme, što znači da će vaše telo biti pospano kasnije.

Analiza podataka je otkrila da je svaki sat izlaganja dnevnoj svetlosti, čak i tokom oblačnih dana, pomaknuo cirkadijalne faze unapred za oko 30 minuta. Međutim, svaki sat izlaganja večernjoj, veštačkoj svetlosti, pomaknuo je ove faze unazad za oko 15 minuta.

„To je taj efekt guranja i povlačenja“, kaže biolog i dodaje da su otkrili da, budući da učesnici nisu bili dovoljno izloženi dnevnoj svjtlosti zimi, njihovi cirkadijalni satovi su kasnili u odnosu na letnje.

Bez obzira na naše godine ili način života, više izlaganja prirodnoj svetlosti može biti ključno za održavanje naših cirkadijalnih faza stabilnijim, i odlazak u krevet u isto vreme svake noći.

„Mnogi od nas žive u gradovima i mestima s puno veštačke svetlosti i načinima života koji nas drže u zatvorenom prostoru tokom dana“, kaže biolog.

Foto: Shutterstock

On ističe da ova studija pokazuje da moramo izaći napolje, čak i na kratko, a posebno ujutro, da bismo bili izloženi prirodnoj svetlosti.

„Uveče, manje vremena provodite pred ekranom i pod veštačkim osvetljenjem kako biste mogli lakše zaspati“, savetuje biolog.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „Journal of Pineal Research“.

***

BONUS VIDEO: Kakva nas zima čeka