Naučnici objasnili kako rad od kuće utiče na migrenu

Zdravlje 18. sep. 202108:24
Podeli:
migrena rad od kuće
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Rad od kuće mogao bi da poboljša kvalitet življenja za osobe koje pate od migrena, kažu nemački naučnici.

Studija italijanskih stručnjaka u kojoj su učestvovalie osobe koje pate od migrena pokazala je da su tokom pandemije, kada su radili od kuće, njihove migrene trajale kraće, da su bile manje intenzivne i da su zahtevale uzimanje manjih doza lekova. Objasnili su da je to jednim delom i zbog toga što sami napadi migrene nisu trajali toliko dugo, prenosi N1.

„Pretpostavljamo da se pomenuto poboljšanje može pripisati udaljenosti od radnog mesta i stresa, kao i mogućnosti raspolaganja vremenom na drugačiji način“, kažu autori studije čiji su rezultati objavljeni u avgustu u stručnome časopisu „Neurological Sciences“.

„I ranije studije ukazivale su na to da je fleksibilno radno vreme najbolji deo rada na daljinu jer ljudima omogućava da posao obavljaju u skladu sa svojim potrebama i bioritmom“, smatraju naučnici.

Ovo je veoma važno za osobe koje pate od migrena i radom od kuće izbegavaju izloženost faktorima koji napade migrene mogu da pojačaju i produže.

Pročitajte još:

Nemačko udruženje neurologa DGN nakon rezultata italijanske studije ističe da je već poznato da stres i buka snažni pokretači migrene.

I jedno i drugo nemoguće je izbeći, naročito ako osobe rade u kancelarijama otvorenog tipa.

Ako su osobe koje pate od migrena u poziciji da prekinu posao i uzmu pauzu na samom početku razvoja migrene, to bi moglo da doprinese smanjenju intenziteta i dužine trajanja bola, prenosi Index.hr.

Ovakav način rada, čak i kad se stopa infekcija smanji, mogao bi u velikoj meri da pomogne svima koji pate od migrena, smatraju neurolozi DGN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar