Napici koji mogu da utiču na efikasnost antibiotika

Zdravlje 19. mar 202107:07
Podeli:
piće antibiotici
Foto: ANDREAS SOLARO / AFP / Profimedia

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih dostignuća 20. veka. Njima se leče bakterijske infekcije, pa se ubrajaju u grupu najčešće korišćenih lekovima. Ipak, neke vrste napitaka mogu da im umanje dejstvo.

Poznato je da bakterije mogu da postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga. Osim toga interakcija antibiotika i nekih napitaka može da ima neželjene posledice, prenosi N1.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni sa jednim lekom jer interakcija može da bude opasna, upozorava dr Tomas Lešar, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza nemačkih internista (BDI).

Pročitajte još:

Alkohol može da povećati ili smanjiti efekat lekova, a lekovi mogu da pojačaju efekat alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

„U kombinaciji sa alkoholom antibiotik metronidazol, koji se prepisuje za vaginalne i crevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje“, rekao je dr Lešar.

Mleko

Mleko i ostali mlečni proizvodi remete metabolizam lekova, uglavnom zbog prisustva kalcijuma. „Kalcijum poništava efekat mnogih lekova, posebno antibiotika”, tvrdi Ursula Selerberg, portparol nemačke farmaceutske komore.

„Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilni da kroz zid creva ne ne mogu da se probiju u krvotok“, objasnila je.

Rezultat toga je da se lekovi ne metabolišu i njihov aktivni sastojak se izluči bez ikakvog efekta. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona.

Selerberg zato savetuje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i dva sata posle uzimanja antibiotika.

Mineralna voda

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Kao i u slučaju kalcijuma u mleku, minerali se mogu vezati za aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neefikasne.

Zbog toga i mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i dva sata posle uzimanja antibiotika. “Uvek je sigurnaija opcija da popijete lek s čašom vode iz slavine“, rekla je Selerberg.

Voćni sokovi

Voćne sokove treba izbegavati pre uzimanja antibiotika.

“Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu da poremete metabolizam nekih lekova u crevima i jetri”, objasnila je ona.

Kafa

Efekat stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja ili energetskih napitaka može da bude pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo da rezultira ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

I konačno, koje je najbolje vrijeme za upotrebu antibiotika, pre, tokom ili posle jela? Nema opšteg pravila, kaže Selerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena pre jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela.

Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati lekari ili farmaceuti, zaključila je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar