Podeli
kafa; mleko
Foto: JOE RAEDLE / Getty images / Profimedia

Antibiotici se prepisuju češće nego što bi trebalo, pijemo ih i kad treba i kad ne treba. Kada uzimamo ovu terapiju, važno je znati da postoje određene namirnice koje je bolje izbegavati u tom periodu.

Antibioticima se leče bakterijske infekcije. Međutim, bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga.

Takođe, interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posledice, piše Večernji. Ovo su one koje treba izbegavati.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lekom jer interakcija može biti opasna, upozorava dr. Tomas Loešer, specijalista za zarazne i tropske bolesti i član Saveza nemačkih internista (BDI).  Alkohol može povećati ili smanjiti dejstvo lekova, a lekovi mogu pojačati dejstvo alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

“U kombinaciji s alkoholom antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje”, rekao je Loešher.

alkohol
Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Mleko

Mleko i ostali mlečni proizvodi remete metabolizam lekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcijuma.

“Kalcijum poništava dejstvo mnogih lekova, posebno antibiotika”, tvrdi Ursula Selerberg iz nemačke komore apotekara (BAK).

“Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilne da se kroz crevni zid ne mogu probiti u krvotok”, objasnila je.

Rezultat toga je da se lekovi ne uđu u metabolizam i njihov aktivni sastojak biva izlučen bez ikakvog efekta. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona. Selerberg zato savetuje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

muškarac; frižider; mleko
Foto: Ashley Corbin-Teich / ImageSource / Profimedia

Mineralna voda 

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Kao i u slučaju kalcijuma u mleku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neefikasne. Stoga i mineralnu vodu treba da izbegavamo dva sata pre i posle antibiotika.

Pročitajte još:

“Uvek je sigurnija opcija popiti lek s čašom vode iz slavine”, rekla je Selerberg.

Voćni sok 

Voćne sokove treba izbegavati pre uzimanja antibiotika.

“Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lekova u crevima i jetri”, objasnila je Selerberg.

Kafa

Dejstvo stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja, koka-kole ili energetskih napitaka može biti pojačano upotrebom antibiotika, što bi moglo da rezultuje ubrzanim radom srca i poteškoćama u spavanju.

Kafa bez kofeina
Kafa bez kofeina – ilustracija; Foto: Dmytro Flisak / Alamy / Alamy / Profimedia

Najzad, koje je najbolje vreme za upotrebu antibiotika – pre, tokom ili posle jela?

Nema opšteg pravila, kaže Selerberg. Neke, poput ampicilina treba uzimati sat vremena pre jela, a druge, poput cefuroksima nakon obilnijeg jela.  Najbolji odgovor na pitanje kada koristiti propisani antibiotik mogu dati lekar ili apotekar, zaključila je.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar