Kako je najzdravije hraniti se u ovo doba godine, za Novu priča dr Dragana Balać.
Proleće je idealno vreme za korekciju jelovnika kako bismo do leta izgubili višak kilograma koji se nakupio tokom zime, ali i da bismo bili zdravi. Čime treba da se vodimo kad biramo namirnice, za Novu priča dr Dragana Balać, lekarka specijalistkinja higijene sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
„Proleće je vreme buđenja i obnove životne energije i zato bi tokom ovog godišnjeg doba trebalo da birate namirnice koje jačaju i oporavljaju organizam, posebno jer zimi obično opadne pažnja o pravilnoj ishrani. Sezonske namirnice sadrže hranljive materije (proteini, masti, ugljeni hidrati) i zaštitne materije (vitamini, minerali, fitohemikalije) koje su vašem telu neophodne u određenom godišnjem dobu, a to je sada proleće“, kaže dr Balać.
Nakon zimskog perioda i koža zahteva posebnu negu.
„Srećom, u proleće naši stolovi su puni svežeg lisnatog povrća poput zelene salate, spanaća, blitve i rukole, ali i maslačka i sremuša koji su sve prihvaćeniji kao sastavni deo jelovnika. Tu su i rotkvice i mlada šargarepa koji sadrže vitamine, minerale i fitohemikalije.“
Doktorka ističe i da se treba hraniti onim namirnicama koja nam daju najviše ili, govoreći o sitosti, uz najmanju količinu kalorija.
„U nedavnoj studiji dokazano je da unos velike količine niskokalorične salate kao prvog jela može pomoći u smanjenju kalorija koje se pojedu u ostatku obroka. Niskokalorične salate su ajsberg salata, šargarepa, paradajz, celer i krastavci i mladi (sitni) sir. Velike porcije čine da se osećate kao da ste mnogo jeli, čak i kad jedete niskokalorični obrok.“
Kada su u pitanju pića, naša sagovornica kaže da su čajevi zdraviji izbor od osvežavajućih bezalkoholnih napitaka.
„Jedna konzerva bilo kog osvežavajućeg bezalkoholnog napitka sadrži oko 150 kalorija, u prevodu je to devet kašičica šećera. Čajevi, s druge strane, imaju nula kalorija. Zeleni čaj sadrži katehine koji dokazano doprinose sagorevanju kalorija, a uz to imaju i antiinflamatorno, tj. antizapaljensko dejstvo. Skuvajte čaj, rashladite ga i uživajte u njemu.“
Poznato je da jedna kockica kvalitetne čokolade može mnogo pomoći u suzbijanju žudnje za slatkim.
„Čokolada sa visokim procentom kakaoa pruža više zadovoljstva uz svaki zalogaj, a takođe sadrži antioksidativne materije koje doprinose smanjenju rizika od srčanih oboljenja, snižavanju krvnog pritiska i snižavanju rizika od nastanka šećerne bolesti. Tamna čokolada je takođe dobar izvor magnezijuma, gvožđa i kalijuma, a povećava serotonin, što može pozitivno uticati na vaše raspoloženje.“
Doktorka Balać priča i kako se najlakše možemo podsetiti koliko je važan izbor namirnica.
„Organizujte frižider i ostavu tako da neophodne namirnice koje će doprineti vašem boljem raspoloženju i zdravlju držite raspoređene na prednjoj strani, gde ih možete videti. Držite povrće i kuvana jaja u prozirnim staklenim posudama za lak podsetnik za zdrav obrok.“
Doktorka ističe i da je jedan od najlakših načina za uvođenje zdravog prolećnog jelovnika da jedete više celog, neprerađenog povrća i voća, proizvoda od celog zrna žitarica i namirnica bogatih proteinima.
„Ove namirnice su bogate hranljivim i zaštitnim materijama i imaju manje šećera i natrijuma u poređenju sa prerađenom hranom. Jaja su puna važnih hranljivih i zaštitnih materija poput belančevina, vitamina A, D i E, folne kiseline, gvožđa, cinka i holina. Takođe, priprema hranljivijih obroka umesto hrane za poneti je jednostavan i efikasan način da napravite prolećno čišćenje organizma. A smanjivanje dodatih šećera u hrani kroz slatkiše, peciva i zaslađena pića može vam dati više energije tokom dana. I ne zabioravite da je nezamenljivo da se aktivirate napolju kada dođe toplije vreme.“
BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: