Dijeta, krofna, jabuka
Foto: Shutterstock

Ako se već duže vreme trudite da izgubite par kilograma, i pridržavate se svih pravila, ali iz nekog razloga ne uspevate, problem je možda u nivou šećera u krvi, tvrde stručnjaci.

Nedavno je na Kings Koledžu u Londonu sprovedena studija koja je pokazala da osobe kojima naglo pada nivo šećera u krvi dnevno u organizam unesu oko 312 kalorija više od drugih, što ne deluje mnogo, ali za godinu dana znatno može da utiče na povećanje telesne težine.

U pomenutoj studiji proučavani su podaci 1.070 ljudi za koje su autori studije svaki dan birali šta će jesti za doručak, dok su ručak i večeru sami birali.

Učesnici su nosili uređaje koji prate nivo glukoze u krvi, a svi su za doručak jeli mafine koji su sadržali jednak broj kalorija, ali su varirali u nivou ugljenih hidrata, proteina, masti i vlakana.

Isto tako, svima im je praćena vrednost glukoze u krvi ujutru na prazan želudac, kao i njegova bazna vrednost.

Pročitajte još:

Učesnici su svakodnevno beležili i šta su sve konzumirali kao i kad su osećali glad. Pokazalo se da su oni kojima je šećer u krvi naglo padao u proseku bili za devet odsto gladniji od drugih, pa bi u danu pojeli prosečno 312 kalorija više, koje zajedno za godini dana odgovaraju za čak desetak kilograma viška.

„Pokazali smo da nagli pad šećera utiče na osećaj gladi i unos kalorija više nego prosečan nivo šećera u krvi“, rekla je dr Sara Beri sa Kings Koledža za The Sun, a napomenula je i da „kad su dijeta ili post u pitanju, tek treba da istraže kako naš metabolizam funkcioniše“.

Otkriće da pad šećera ima tako velik uticaj na glad i apetit može ljudima da pomogne da lakše prate i kontrolišu svoju telesnu težinu i da dugoročno poboljšaju svoje zdravlje i način ishrane.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar