Maska
Foto: Dinendra Haria / Zuma Press / Profimedia

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) upozorila je medicinsko osoblje i laboratorije da bi genetičke mutacije korona virusa, uključujući i B.1.1.7 otkriven u Velikoj Britaniji, mogle da dovedu do lažnih negativnih rezultata prilikom testiranja na kovid 19.

FDA je u saopštenju navela da lažni negativni rezultat može da se dogodi sa bilo kojim molekularnim testom za detekciju virusa ukoliko se mutacija dogodila u delu njegovog genoma koji test ispituje, prenosi Si-En-En.

Rizik da će ove mutacije uticati na sveukupnu tačnost testiranja je niska, smatra FDA, a ukoliko se po dobijanju negativnih rezultata posumnja na kovid-19, preporučuje da se testiranje ponovi, ali drugim testom.

Pročitajte još:

Uprava je primetila da su tri testa na korona virus autorizovana u SAD možda pogođena genetičkim mutacijama, ali da izgleda da ovaj uticaj nije značajan.

Stiven Han iz FDA je istakao da će Uprava nastaviti na nadgleda genetičke mutacije korona virusa kako bi obezbedila da svi autorizovani testovi daju tačnu rezultate.

Dok se ovi napori nastavljaju, nastavićemo da radimo sa autorizovanim kompanijama koje rade na razvoju testova i da pregledamo podatke kako bismo obezbedili da svi pacijenti zaraženi SARS-CoV-2 budu dijagnostifikovani, uključujući one zaražene mutiranim sojevima, rekao je Han.

On je takođe rekao da FDA u ovom trenutku smatra da bi vakcine koje trenutno imaju dozvolu za upotrebu i dalje mogle da budu efikasne u zaštiti od mutiranih sojeva, a da će lekari i javnost biti obavešteni ukoliko se dođe do novih informacija.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)