Mit ili istina: Kafa smanjuje rizik od koronavirusa?

Zdravlje 26. jul. 202107:10
Podeli:
Može li kafa da pomogne? Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Nova studija, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nutrients, otkriva kako bi osobe koje piju najmanje jednu šolju kafe u danu mogle biti zaštićenije od zaraze koronavirusom.

Za potrebe studije su naučnici sa Univerziteta Nortvestern analizirali podatke od strane 38.000 ljudi u Britaniji, a pratile su se njihove prehrambene navike, ali i šta piju – kafu, čaj ili vodu. Te podatke su uporedili s podacima od prošle godine. Oko 17 posto ispitanika studije je imalo i pozitivan test na koronavirus, piše Ordinacija.hr.

Nakon provere rezultata, naučnici su povezali kako osobe koje svakodnevno ispijaju kafu imaju čak 10 odsto manji rizik da će se zaraziti koronavirusom. Isto tako su otkrili da ishrana bogata povrćem, pa čak i ako vas je majka dojila kad ste bili beba, takođe smanjuje šanse da ćete se razboleti.

Pročitajte još:

Procesuirano meso je pak povezano s većim rizikom od razvoja bolesti, iako crveno meso nije povezano s povećanim rizikom.

Konzumacija kafe je u korelaciji s upalnim biomarkerima koji su povezani s ozbiljnijim oblikom bolesti i smrtnim ishodom od virusa, napisali su naučnici u saopštenju. Kada su oba faktora uzmu u obzir, efekt kofeina protiv bolesti je prisutan i potrebna su daljnja istraživanja.

Epidemiolozi se slažu kako je teško reći hoće li kafa stvarno smanjiti rizik od bolesti, pa se svi stručnjaci slažu kako je potrebno dodatno istraživanje kako bi se razumeo i taj mehanizam.

Dr Ričard Votkins, infektolog, smatra kako se može radi o slučajnoj podudarnosti, ali isto tako misli da kofein može imati uticaja na zaštitu od upala, ali i to je samo pretpostavka. Moguće je i da je navika ispijanja kafe povezana indirektno.

„Možda se samo radi o ljudima koji paze na svoje zdravlje“, dodaje.

Na primer, navika ispijanja kafe povećava šanse da će osoba jako držati do treninga, a to je najbolja stvar koju možete da uradite ako želite zaštiti zdravlje.

Doktori i dalje naglašavaju kako se potrebno da se vakcinišemo ako želimo pandemiju dovesti do kraja, a ne da se oslanjatmo na šolju kafe.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar