medicinske tetovaže
Foto: Shutterstock

Sve popularnije i kod nas i u svetu jesu medicinske tetovaže. Njih obično stavljaju hronični bolesnici kao alarm uz koji će drugi prepoznati od čega boluju i znati kako da pomognu ako zatreba. Takođe, tu su i korektivne tetovaže koje prikrivaju ožiljke ili tragove operacije.

Hronične bolesti

Medicinske tetovaže sve češće menjaju narukvice koje oni sa hroničnim bolestima nose kao znak oboljenja. Pošto narukvice nisu uvek praktične i mogu da se izgube, tetovaže su trajnije rešenje koje može da spasi život, pišu na sajtu FloridaTattoooAcademy.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heineck Tattoo (@heinecktattoo)

Tako, recimo, dijabetičari često oko zgloba ruke tetoviraju plavi krug koji je međunarodni simbol osoba sa šećernom bolešću. Uz tu tetovažu, ako pacijentu pozli na ulici, onaj ko prvi pritekne u pomoć znaće šta je uzrok i znaće kako dalje da najbolje postupi. I osobe alergične na recimo, ujed insekta ili neku hranu, ali i penicilin, takođe rade medicinske tetovaže kako bi upozorile i one oko sebe, ali i lekare. A to može da spasi život u hitnim situacijama.

Ožiljci

Popularne su i tetovaže koje prikrivaju ožiljke od, recimo, povreda. Stručnjaci kažu da će tetovaža bolje sakriti ožiljak što se duže čeka na nju posle povrede. Lekari procenjuju da je od stvaranja ožiljka do tetoviranja potrebno da prođe najmanje šest do devet meseci, a najbolje dve godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marcel douaihy (@empireink_)

Ipak, kako navode na sajtu FreetaTattoooDesigh.org, neke ožiljke ne treba tetovirati. To su keloidi, vrsta ožiljaka koji su zapravo beningi tumori, a tetovaža nije preporučljiva zbog moguće infekcije. Ipak, neki oko keloida rade tetovažu, npr. u obliku kruga ili zvezde, pa on na kraju bude njen centralni deo.

Pročitajte još:

Tetovaže duž kičme neretko rade oni koji su u tom delu imali operaciju, a najpopularnija su anđeoska krila.

Mastektomija

Nakon urađene mastektomije, tj. odstranjivanja dojke, obično posle kancera, pacijentkinje nekad rade tetovaže koje će prikriti ožiljke, a one se potom osećati bolje.

Prvo se obično uradi rekonstrukcija dojke, a potom se ožiljci prikriju tetovažama.

Alopecija

Tetoviranje obrva već neko vreme je vrlo popularno, s tim što, nevezano za estetiku, već iz suštinske potrebe to rade osobe s alopecijom. Kod tog problema gubitka dlaka tetoviranje može dosta da pomogne, pre svega da vrati samopouzdanje.

Na sve to, zanimljivo je i što lekari vole da rade tetovaže koje asociraju na njihov poziv, pa ima onih koji urade simbol medicine – zmiju obavijenu oko štapa ili pak stetoskop.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar